Brillene som kan gi deg god nattesøvn

- Blåblokkerende briller er verdt å prøve for alle som sliter med søvn og døgnrytme, anbefaler forsker.

BRUKES ET PAR TIMER FØR LEGGETID: Glassene må være skikkelig oransje - ikke gule. Foto: Kamil Macniak / Shutterstock / NTB
BRUKES ET PAR TIMER FØR LEGGETID: Glassene må være skikkelig oransje - ikke gule. Foto: Kamil Macniak / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er blått lys?

Vi blir eksponert for blått lys fra solen i store doser når vi er ute i dagslys, men også eksponert for daglyset gjennom vinduer når vi er inne.

Men det er ikke bare sollys som gir oss blått lys. Innendørs blir vi eksponert via ledlys. Det kan være belysning fra lamper, og lys fra skjermer som for eksempel mobil og laptop.

Slik påvirker blått lys søvnen din

- Blått lys er nødvendig for å holde oss våken, men blått lys på «feil» tid i forhold til sin biologiske døgnrytme kan føre til at døgnrytmen forskyves, forteller Siri Waage, søvnforsker.

- Lys kommer inn gjennom øynene og påvirker nemlig en liten kjerne inne i hjernen som styrer døgnrytmen.

I tillegg vil det blå lyset påvirke melatonin, et hormon i kroppen din som er viktig for søvn.

Dette fremmer søvn:

  • Å bli eksponert for blålys på dagtid
  • Å redusere eller unngå blålys de siste timene før du legger deg.

Hvordan virker en blålysblokkerende brille?

En blålysblokkerende brille, med oransje glass kan hjelpe deg. Denne type brille går under mange forskjellige navn, som foreksempel blålys briller, «blue blockers».

- Brillene fungerer ved å blokkere ute det blå lyset. På den måten skaper man et virtuelt mørke, og hindrer lyset i å undertrykke melatonin som også kalles for nattens eller mørkets hormon og som er viktig for søvn, forteller Waage.

HINDRER BLÅTT LYS FRA SKJERM: Brillene blokkerer det blå lyset fra innendørs belysning, mobilskjerm, nettbrett og laptop. Foto: Microgen / Shutterstock / NTB
HINDRER BLÅTT LYS FRA SKJERM: Brillene blokkerer det blå lyset fra innendørs belysning, mobilskjerm, nettbrett og laptop. Foto: Microgen / Shutterstock / NTB Vis mer

- Vi vet at blålysblokkerende briller virker fordi oppsummert forskning viser dette. Og jo mer søvnvansker man har, jo mer tydelig effekt, forteller Tone E.G. Henriksen, psykiater og overlege ved Valen Sjukehus.

Hun har forsket på hvordan blokkering av blått lys kan bedre søvnen for blant annet pasienter med bipolar lidelse. Mange psykiatriske avdelinger i Norge har innført bruk av blåblokkerende briller, og noen avdelinger har installert døgnrytmelys blåblokkerende filtre på vinduer, som følge av forskningen hennes.

Henriksen har også deltatt i et forskningsprosjekt som viste at blåblokkerende briller hadde god, beskyttende effekt på melatonin til friske gravide.

FORSKER PÅ SØVN OG BLÅTT LYS: Tone Henriksen, psykiater og overlege. Foto: Eirik Dankel
FORSKER PÅ SØVN OG BLÅTT LYS: Tone Henriksen, psykiater og overlege. Foto: Eirik Dankel Vis mer

Henriksen poengterer at det ikke bare er bipolare eller gravide som har nytte av blåblokkerende briller, men et tiltak som er verdt å prøve for alle mennesker som sliter med søvn og døgnrytme.

LES OGSÅ: Søvnfaser og normal søvn

Slik bruker du brillen:

  • Bruk brillen de siste 2-3 timene før du legger deg
  • Ikke ta brillene av deg før du ligger i senga og har slått av alt lys. Selv kortvarig eksponering av lys ødelegger effekten
  • Ved eventuelle dobesøk gjennom natten, må du ta på deg brillene igjen, slik at du ikke blir eksponert av lys.
Sliter du med å sove? Her er 8 viktige prinsipper for god søvn. Video: Lommelegen.no Vis mer

Velg en brille som faktisk fungerer

- Det er veldig mye forvirring når det gjelder blåblokkerende briller, påpeker Henriksen.

Hun forteller det er viktig å skille mellom blåreduserende briller, som har mindre eller usikker effekt, og blåblokkerende briller som samlet forskning viser at kan ha effekt for mennesker som har søvnvansker.

- Fargen på blåblokkerende briller må være oransje! Ikke gule eller gjennomsiktige, understreker Henriksen.

«Brilleglasene må være skikkelig oransje!» Tone Henriksen, forsker

Hun forteller at man kan kjøpe slike briller på nett, men du bør sjekke at de er registrert som medisink utstyr, klasse 1. Det betyr at produktet har vist for myndigheter å ha de egenskapene som trengs for å være blålysblokkerende.

- Mange optikere tilbyr briller som bare er blålysreduserende - og ikke blokkerende, og som demed ikke kan forventes å ha den samme effekten, understreker Henriksen.

Blåblokkerende briller blir også brukt til andre formål

Blåblokkerende briller blir også brukt til andre ting enn for å fremme søvn.

- Blålysblokkerende briller har lenge vært i salg som vernebriller, og som sportsbriller eller jaktbriller for å se bedre kontraster i naturen. Men vær oppmerksom på at du går glipp av det virksomme dagslyset dersom du bruker dem hele dagen! Ved visse øyesykdommer kan bruk på dagtid likevel være gunstig, slik som ved makula-degenerasjon, forteller Henriksen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer