Operasjon av hemoroider

Spørsmål

Bør jeg operere hemoroidene? - Jeg er en kvinne på 30 år og fikk hemoroider for to år siden. Tidligere, fra når jeg var liten, har jeg ofte blødd litt ved hard avføring, men aldri hatt synlige eller merkbare hemoroider, eller andre problemer som smerte eller kløe. Men for to år siden hadde jeg omgangssyke og diare over flere dager, og var ikke flink nok å drikke vann i dagene etterpå, som gjorde at jeg ble veldig forstoppet. Da fikk jeg hemoroider. Etter dette har hemoroidene kommet tilbake jevnlig. Jeg har litt hard avføring innimellom, noe som tidligere ikke var et problem, men det virker som hemoroidene vender tilbake (eller blir verre igjen) veldig lett. De har komt tilbake jevnlig over to år, og det er både ubehagelig (mye smerter, men lite kløe), og det lukter veldig vondt hver gang. Jeg lurer på om jeg nå har både utvendige og innvendige hemoroider. Det ødelegger veldig for sexlivet, og når det er på det verste kan det gjøre vondt å løpe, sykle og lignende. Jeg lurer nå på om jeg bør få operert dem bort, det virker som ingenting annet hjelper. Jeg gjør alt jeg kan, spiser sunt og fiberrikt og til faste tider, og passer alltid på å drikke mye vann. Jeg trener jevnlig. Uansett hva jeg gjør så blir det ikke bedre. Jeg har ingen andre sykdommer, går ikke på medisiner e.l.

Kvinne 30
Svar

Hei !

Du har plagsomme hemoroider, som ødelegger for sexlivet ditt. Du får også vondt når løper, sykler eller lignende. Du spør om du bør få operert dem bort. De fleste pasienter med homoroider, skal  behandles konservativt. Tilstanden er svært vanlig og ufarlig. Symptomene kan være milde, med litt kløe og ubehag. De kommer typisk fram når du har hard avføring. Dine symptomer er smerte og lukt. Du gjør alt det du kan for å unngå hard avføring, og dermed hemoroide plager. Til tross for dette får du hemoroider. 

Det er i utgangspunktet symptomene og plagene som avgjør om du skal operere bort hemoroidene. Tidligere fokuserte man på at hemoroider var en form for åreknuter i endetarmen. Man har endret syn på dette og har funnet at pulsåreforsyningen til hemororidene også er viktige . Flere små pulsårer (arterier) løper i endetarmen, og gir opphav til typisk  lokalisasjon av hemororidene i endetarmern. På "urskiven" er dette på oddetall plassene. Man skiller mellom indre og ytre hemoroider. De indre utgjør 90 prosent omlag en linje kalt linea dentata, mens de ytre ligger typisk rundt endetarmen eller like innenfor.. Man har også "hudfiller", som ligger rundt endetarmen, og som ofte oppfattes som et kosmetisk problem, men som også kan gi et  "renholdsproblem". Man deler også hemoroidene inn i ulike grader. Førstegrads hemoroider kommer ikke ut,  andregrads hemoroider går spontant tilbake, tredjegrads kan puttes på plass med finger, mens fjerdegrads hemoroide er smertefulle og lar seg ikke presse på plass innenfor endetarmsåpningen.

Slik du beskriver dine symptomer, så vil jeg anbefale deg operasjon under forutsetning av at det som gir deg dine plager skyldes  hemoroider. Man kan operere deg med ulike metoder, 1)strikkbehandling kan benyttes på grad 1 og 2. 2) Milligan-Morgan hemoroidektomi kan benyttes ved ytre, kombinerte og indre grad 3 og grad 4 hemoroider. 3) HAL (hemoroide arterie avstengning)  er en metode som gir lite smerter etter operasjonen og de fleste kan gå tidlig tilbake på jobb.  Det finnes også en 4. metode "Longo", som er lite brukt i Norge.

Avgjørelsen i forhold til operasjon er som tidligere nevnt tuftet på de symptomene du har. Du må derfor henvises for en vurdering av årsak til dine plager.