Tiden etter en abort

Spørsmål

Hei. I april 2017 tok jeg medisinsk abort (var 7 uker på vei), i etterkant har jeg hatt problemer med samleie og har ofte vondt under akten, jeg har nedsatt sexlyst og kan godt gå flere uker uten sex. Nå lurer jeg på om dette har en sammenheng med abort eller om det er andre grunner? (Var hos legen min noe tid etter og han så ikke noe feil da). Dette er spesielt vanskelig for min kjære. Lurer også på om kroppen kan ha forandret seg etter aborten, jeg gikk opp 1 klesstørrelse fort i etterkant og har gått opp 2 bh-størrelser. Personlig har jeg ikke tenkt at dette er noe annet enn vanlig vektoppgang, men det var min mor som sa at hun så kroppen min forandre seg etter aborten, lurer rett og slett på om det kan ha en sammenheng?

Kvinne 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ikke sjelden kan kvinner få et eller flere av de symptomene og tegnene du beskriver;- problemer med å gjennomføre samleie, nedsatt sexlyst og økning i vekt. Dette har du merket og spør om dette kan ha sammenheng med aborten du gennomgikk for snart ett år siden. Den vanlige erfaringen mange gyneologer og almenpraktikere har er at de aller fleste ikke får den typen av problemer du beskriver som følge av en slik abort, som jo skjer så å si av seg selv etterat man har tatt prostaglandinmedikasjonen og forekommer for mange som en type kraftig menstruasjon når det skjer så tidlig som du skriver. Dermed er det selvsagt ikke slik at kvinner ikke kan få en følelsesmessig reaksjon på hendelsen i etterkant, og den kan nok ytre seg på mange forskjellige måter, som f. eks. at man kanskje ikke har så lyst på sex i tiden etterpå og at når man så har sex at denne ikke kjennes helt som før aborten. 


Nå skriver du jo ikke nærmere om hvilke problemer du har hatt med samleie det siste året så det er det vanskelig å kunne si noe sikkert om. Ikke uvanlige problemer kan f. eks. bestå i smerter og ubehag ved begynnelsen av samleiet, en tilstand som man i de senere år er blitt mer oppmerksom på og som bl.a. kan være det som kalles vestibulitt. Det finnes også lignende tilstander og disse kan som oftest avhjelpes av en dyktig og innsiktsfull gynekolog eller dermatovenereolog. Libido eller lysten på sex kan gå noe i bølger gjennom livet og kan også forekomme hos menn i perioder. Likeledes er vektøkning noe som er nokså vanlig, men som av og til kan skyldes en eller annen sykdommelig tilstand. 


Kanskje burde du bestille en time hos fastlegen din eller noen annen lege som du kjenner og stoler på og forteller om det som plager deg. Siden dette er slik som du beskriver er det rimelig at du får en generell helseundersøkelse med blodprøver samt en nærmere vurdering av det du forteller om din manglende sexlyst og problemene du har med å gjennomføre samleie. Selv om det nok er mindre sannsynlig at i alle fall noe dette har noe somatisk med aborten for et år siden å gjøre så betyr det jo ikke at det ikke finnes behandling som kan hjelpe deg ut av denne situasjonen. God bedring og lykke til !