Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vasking og analsex

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål jeg foretrekker å ta over nett :) Har operert rumpa for hemoroider/marisker (etter et par graviditeter) og er opptatt av å ikke få problemet igjen. Spiser fiberrikt og sunt, drikke mye vann, trener mye, vet jeg ikke skal presse på do og alt det der, så det jeg lurer på er mest knyttet til seksuell aktivitet i rumpa. I den sammenheng har jeg før operasjonen ofte skylt meg, ved å skru av dusjhodet og spyle med lunkent vann, (ca. 3 ganger i uka). Har ofte fått vondt etter selve skyllingen, men ikke av det seksuelle. Så det jeg lurer på er om slik rensing er litt brutalt for systemet og kan øke sjansen for nye hemoroider på sikt? Om jeg bør begrense frekvensen eller bare bruke små mengder vann? Eller om det bare var pga. hemoroidene at jeg fikk vondt tidligere, og slik rensing ikke har noen negativ effekt på en frisk og skikkelig tilhelt rumpe? Kan dusjing i så fall anbefales ved hard mage for å unngå pressing? Hvis jeg i mitt tilfelle ikke bør skylle, har du andre råd for å føle seg klargjort for ulik anal aktivitet? Hehe, takk for hjelpen ;-)

Kvinne 35
Svar

Hei. Du spør om noe som nok er mer vanlig for mange fler enn folk tror. Det er nemlig slik at analsex blant heterofile er mer og mer vanlig. Myetene er at analsex bare er noe homofile har som seksuelt repetoir. Men vi vet nå at analsex er også mer og mer vanlig blant unge heterofile. Men det er viktig å skylle seg godt inn i rumpe (rectum) før sex, da endetarmen naturlig nok inneholder mange bakterier som helst ikke bør overføres til partner ved samleie. Og samtidig er nedre del av enetarmen bestående av en tynn slimhinne på innsiden som er tynn og lett kan få rifter. Ikke minst ved analsex. Og dette kan føre til sår og infeksjoner. Så å spyle seg før sex er viktig og riktig. Men det er samtidig viktig ikke å være for hardhendt og heller ikk bruke for kratig eller for kald/varm stråle. Men passe kraft på dusjstrålen og passe temperert. Det er deretter viktig å bruke glidekrem når man har sex. Slik at det ikke blir tørt ved bevegelser. Da kan det også lett danne seg rifter og sår. Men samtidig er det viktig ikke å spyle seg for ofte, nettopp fordi slimhinnen er tynn og sårbar. Som du selv er inne på. Så ikke oftere enn før hver gang du har sex. 

Men det erogså viktig å tørke seg godt etter do-besøk og vaske etterpå med en klut, og med en mild såpe. Da blir ikke avføringsrester sittende igjen. Noe som lett kan føre til små sår og virke fremmende for hemorhoider.

Spyling vil nok ikke ha noen effekt ved hard mage som du spør om. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-