Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørrhet av skjede og penis med påfølgende plager ved samleie

Spørsmål

Hei Etter samleie med kjæresten blir ofte penis veldig tørr/hud blir hvit under penishodet som klør litt, og for henne får hun veldig kløe i skjeden som kan vare 5-6 dager. Vi bor ikke sammen, så har sex ca en gang annenhver uke. Vi har ingen kjønnssykdommer, og heller ingen andre seksuelle partnere. Vi er også på samme alder. Hun har prøvd canesten uten noe effekt.

Mann 46
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Uten bilder av tilstanden er det vanskelig å si noe skkert om hva som kan ligge til grunn for det du og din partner opplever. Enten kan dette være to forskjellige tilstander, en hos deg og en hos partneren eller så kan det dreie seg om èn tilstand som rammer dere begge. 


Generell tørrhet i partnerens skjede kan gi opphav både til irritasjon og ofte rødhet på penis samtidig med at det resulterer i kløe i skjeden etter samleie. Tørrhet i skjeden kan skyldes flere forhold;- det aller vanligste er nok hos kvinner som enten nærmer seg eller allerede er inne i klimakteriet. Da reduseres produksjonen av østrogen som bl.a. gjør at slimhinnen i skjeden blir tynnere og at produksjonen av slim reduseres. Manglende seksuell opphisselse kan være et annet forhold, likeledes kan legemidler og bruk av såpe redusere skjedens fuktighet. Det finnes også andre og sjeldnere årsaker til dette.  


Hos mannen kan forskjellige tilstander på glans penis medvirke til at penis blir mer vulnerabel, dv. mer sensitiv for trykk og gnidning ved samleiebevegelser. Dette kan ha å gjøre med tilstander som forskjellige former for balanitt, dvs. betennelsestilstander på penishodet som ikke kommer så godt frem i det daglige, dvs. når man altså ikke har samleie. Her er det en rekke å velge mellom;- forskjellige mikrober som bakterier og sopp kan forårsake balanitt, likeledes kan det foreligge mer spesifikke balanitter som må diagnostiseres hver især og behandles etter hvilken det kan dreie seg om. 


Du nevner at forhuden kan bli hvit når dette står på. En av de ofte ikke erkjente hudsykdommene som kan ramme området er lichen sclerosus et atroficus;- en tilstand som gjør at huden ofte nær kroppsåpninger blir hvitere og får en litt fastere konsistens enn omgivende hud og kan medføre svie, kløe og problemer ved samleie som du beskriver. 


Det beste rådet til dere begge er at dere oppsøker en lege, kanskje helst en spesialist i hudsykdommer eller for din parners del en gynekolog som kan undersøke og behandle den eller de tilstandene dette kan dreie seg om. Råd inntil da kan være for din del at du er tilbakeholdende med såpe når du dusjer, og at du smører penishodet og tilgrensende del av penisskaftet med en fuktighetskrem etterat du har rengjort området forsiktig med fingrene i lunkent vann og legger et tynt lag av kremen på området deretter. Apobase og canoderm er to forslag som du får reseptfritt på apoteket. 


Når det gjelder din partner kan dere forsøke bruk av glidekrem ved samleiet, det kan avhjelpe tilstanden og gjøre det lettere på gjennomføre samleie på kortere sikt. Lykke til og god bedring !


 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-