Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svie og rødme nedentil

Spørsmål

Hei. Jeg går siste året i tredjeklasse, og har hatt en fast parter siden slutten av første. Før vi ble sammen hadde ingen av oss opplevd disse plagene. Først opplevde kjæresten smerte i underlivet, og vi fant et lite sår/sprekk i skjedeåpningen hennes. Dette gjorde vondt, og dagen senere hadde jeg mye tørr hud på innsiden av forhuden og på penishodet. Etter noen dager hadde det kommet flere sår rundt skjedeåpningen hennes, og hun opplevde sterk svie/smerte. Hos meg hadde det nå oppstått noen rød prikker på «glans» og mye død hud. Vi besøkte helsestasjonen på Sandvika og ble fortalt at dette var sopp etter undersøkelse på begge. Dette var beroligende, siden vi forventet at det var herpes pga. smertene. Hun ble testet, og ville få svar om det var andre kjønnssykdommer enn sopp, men fikk ikke noe. ymptomer: Hun opplever små sår, rødhet og svie. Jeg opplever mye død hud (hvit guffe), røde flekker, rødhet, ingen smerte annet enn ømhet. Etter instruksjon brukte begge to Canesten-krem på kjønnsorganene, men har senere funnet at Canesten-pille er anbefalt til kvinnen. Siden midten av 2016 har begge hatt sopp av og på regelmessig, og vi blir ikke kvitt det.

Mann 18
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Her er det flere muligheter, litt avhengig av hvorvidt du eller hun enten før dere kom sammen eller i tiden dere har vært sammen har eller har hatt en eller flere andre partnere. Du skriver at dere har fått vite at dere har gjærsopp og at plagene deres er et resutat av det. Det kan selvsagt ikke utelukkes og gjærsopp kan en sjelden gang være temmelig plagsom og være litt vanskelig å få bort. Gjærsopp hos kvinnen kan også forsåvidt også lage små sprekker i huden som kan gjøre nokså vondt, men særlig hyppig er vel ikke det. Videre er det riktig at spesielt hos kvinnen så kan gjærsoppen være vanskelig å få bort slik at man av og til må ty til stikkpiller og tabletter utover smørebehandlingen. 


Siden dette ikke synes å forsvinne bør imidlertid andre diagnoser overveies. Herpes simplex kan som du skriver lage en eller flere sprekker i huden nedentil, slik som veninnen din hadde. Herpes er ikke så sjelden og et prøvesvar kan, hvis såret har fått gro noen dager, bli falskt negativt siden det ikke er mer sårvæske igjen når prøven tas. Så det er en mulighet. Videre skriver du at både du og hun fremdeles har symptomer nedentil til tross altså for kontinuerlig behandling mot gjærsopp eller candida;- hun har sår, rødhet og svie og du røde flekker på penishodet. Da må man tenke på tilstanden urethritt, som er en betennelsestilstand i den ytre delen av urinrøret hos begge kjønn, samt i livmorhalsen hos en kvinne. Tilstanden er svært vanlig hos de yngre aldersklasser, er seksuelt overført og fremkalles av mikrobene chlamydia, mycoplasma genitalium, gonore-bakterien samt endel andre. Tilstanden blir ikke sjelden oversett siden mikroskopi av sekret fra urinrøret er den undersøkelsen som er aller viktigst for å få stilt den diagnosen, sammen med innsendte prøver selvfølgelig. Imidlertid er det slik at en del av urethrittene ikke blir diagnostisert siden laboratoriet ikke finner den tilgrunnliggende mikroben og det er da årsaken til at riktig behandling ikke blir foretatt. Andre diagnoser må også tenkes på selvsagt, men det må bli som følge av hva en lege finner ved undersøkelse. 


Siden dette altså er blitt et problem i samlivet mellom dere to så er kanskje tiden inne for å oppsøke enten en erfaren almenpraktiker som kan se på dere samtidig eller eventuelt, det aller beste, er nok å oppsøke enten en hudlege, som også er spesialist på seksuelt overførbar sykdom eller en klinikk som har dette som spesialitet. Slike klinikker ligger til hudavdelingene på sykehusene eller i Oslo Olafiaklinikken hvor man ikke trenger å bestille time, men bare komme når det passer på formiddagen, de har en grei hjemmeside. God bedring og lykk til !