Sterilitet?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 27 år som forsøker å bli gravid med kjæresten min. Han har fjernet en tredje testikkel og har peyronies syndrom. Vi har problemer med å ha sex fordi det er få sexstillinger vi kan ha, men han kommer som alle andre gutter og har "mye" sperm. Selv gikk jeg gjennom en spontanabort da jeg var 15 og en selvvalgt abort et år senere. Jeg angrer veldig mye på det nå. Jeg har hatt store spiseforstyrrelser, men er helt frisk og har mensen som vanlig - hver måned - og har hatt det i flere år nå. Mitt spørsmål er om det at han har hatt og fjernet en testikkel + peyroneies syndom/ eller veldig bøyd penis, i seg skaper økt risiko for sterilitet - evt sikkert skaper sterilitet? Det jeg finner av svar på nettet er veldig vagt. Feks at ikke nok forskning sier at det da er større risiko for å aldri kunne få barn. Betyr "ikke nok forskning" på at noe forskning tilsier at vi ikke kan få barn? Både mine og hans foreldre har ikke hatt problemer med å få barn, men jeg vet ikke om det har noe å si uansett.

Kvinne 27
Svar

Hei og takk for ditt oppriktige brev. For å si det først klart; det skulle ikke være noen grunn til øket risisko for sterilitet fordi han har fjernet en ekstra testikkel. Og det skulle heller ikke være noen øket risiko for sterilitet hos ham på grunn av Peyronies. Det er flere menn/gutter som har bare en testikkel og som får barn uten problem. Og selv om hans penis er bøyd slik at mange samleiestillinger er vanskelig, så skulle det være tilstrekkelig når dere klarer å gjennomføre samleie og hans sperm kommer opp i din skjede. Men det kan være et hinder for at sæd kommer tilstrekkelig opp mot livmorhalsen på grunn av hans skjeve penis. Så uansett ville jeg anbefale deg og dere å ta kontakt med hans fastlege og be om en henvisning til urolog (en lege som er spesialist på dette) og som vil kunne behandle kjæresten din for hans Peyronies. For den kan behandles. Litt avhengig hvor stor kurvaturen er (skjevheten). Dette kan gjøres bl.a. med et medikament som sprøytes inn i penis som heter Xiapex. Eller ved å kirurgisk behandles. Så jeg synes det er en god grunn til at han får en vurdering av en urolog og ser hva som er best. Detgår også an å få vurdert hans sædkvalitet gjennom et laboratorium som driver med dette. 

Men alt dette kan dere få hjelp til