Smerter ved samleie

Spørsmål

jeg har hatt fast kjæreste i snart 2 år.vi hadde samleie etter 2 mnd. det gikk bra en stund men de siste 4-5 mnd har jeg fått virkelig smerte i underlivet når vi ligger sammen.det er i det han fører den i i sjeden min det er ekstremt til smerter. akkurat som om jeg aldri har hatt samleie før. når han fører den inn er det som om jeg noe som skjærer opp inn i huden. noen ganger er det så vondt at vi må avslutte hele opplegget. de stillingene det skjer i er helt normale feks (oppå jenta)
er det noe vi gjør galt?er det pga av at penis er for stor eller er jeg jeg som er alt for liten? jeg er ganske fortvila for jeg føler en viss skyld når det alltid gjør så vondt.

Hilsen bekymra 18 åring

Medisiner: p-piller-trionetta

Kvinne, 18 år

Svar

Kjære deg!

Når dere hele tiden har hatt et regelmessig sexliv og det bare er i den siste tiden at smertene har plaget deg, er det helt usannsynlig at det er dere som gjør noe galt. Jeg har heller ingen tro på at det er fordi du er for liten eller han som er for stor. Kvinner er laget slik at vevet i skjeden tilpasser seg mannen, (derfor er ikke størrelsen så viktig!) og skjeden har evnen til å strekke seg og utvide seg ganske kraftig. Vi er jo laget slik at det skal være mulig for et barn å komme ut!
Hvis ikke du har fosøkt, bør du prøve å ha tarm og blære tømt før samleiet.

En vanlig grunn til smerter i skjeden er soppinfeksjon. Dette vil gjøre huden sår og lettblødende, og samleie kan være smertefullt. Som regel vil soppinfeksjon også gi kløe, men ikke alle er like plaget med det.
Du kan lese mer om soppinfeksjon i underlivet her.

Andre grunner jeg kan tenke meg, er at smertene kan ha med cyster i eggstokkene å gjøre, eller andre tilstander i vevet omkring skjeden. Og sist, men ikke minst kan ulike kjønnssykdommer gi smerter nedentil. Du bør utelukke disse siste tilstandene ved å ta deg en tur til gynekolog og fortelle om symptomene dine. Hvis du gruer deg, kan du lese her; Skrekk og gru! Jeg skal til gynekolog!. Det er ikke så mye å grue seg til!

Når slike problemer først har oppstått, hender det at de blir selvforsterkende når du er nervøs for det. Det er ikke så lett, men hvis andre grunner til smertene dine er utelukket, og det fremdeles gjør vondt, kan det være lurt å øve seg på å slappe av under elskoven. Vår gynekolog Peer Høvik har skrevet en populær artikkelserie som heter Guide til bedre sexliv i 7 trinn. Den kan være verdt å forsøke!

Håper dette har vært til noen hjelp!