Smerter etter samleie

Spørsmål

Smerter etter et samleie (kramp aktige smerter i underlivet/ nederst i magen. Har hatt smertene de 4 siste gangene en liten uke før menstruasjon ,kun etter samleie Hvorfor?
Det går ca 34 dager mellom hver menstruasjon, og har da blødningen toppen 3 dager, Hvorfor?
Er det en sammenheng her? er det noe galt siden jeg ikke har en "vanlig Syklus" ?
Bruker ikke p-piller eller prevensjon, samboer har netopp tatt klamydia test, den var fin. Tok selv g.u for 1 år siden.Ønsker barn men , uten hell så langt, hvordan regner jeg med frem til eggløsning?

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er utallige forklaringer på smerter under/etter samleie, mange av disse har ikke en sikker fysisk årsak, og en del har opplagt en psykisk årsak. Det er umulig å vite hva som er årsaken i ditt tilfelle uten å ha undersøkt deg selv.

Av de fysiske årsakene kan nevnes; skader/rifter i vagina, tørr skjede, stor kjønnslepper som "kommer i klem", infeksjon i urinrøret, blæreinfeksjon, endometriose, eggstokkcyster, muskelknuter i livmoren.
Psykiske årsaker kan være frykt for smerte, angst for ikke å bli gravid, angstbetinget krampe i skjedemuskulaturen, annet ubehag i forbindelse med samleie.

En menstruasjon på 34 dgr med blødning i 3 dager er ikke tegn på sykdom, men mest sannsynlig "din syklus". Du kan regne deg frem til eggløsning ved å beregne et tidspunkt 12 til 16 dager før forventet mens. Hvis menstruasjonen er regelmessig er det enkelt. Ved å kjenne på utfloden eller livmorslimet kan du anslå eggløsningen. Stikk en finger litt inn og hent ut litt sekret. Når det nærmer seg eggløsning vil sekretet bli mer gjennomsiktig og seigt. Når det er på sitt seigeste kan det trekkes som lange tråder mellom to fingre og ser ut som rå eggehvite. Da er du på det mest fruktbare.

Du kan også måle temperaturen hver morgen. Dette må gjøres før du står opp, etter minst 3 timers sammenhengende søvn. Bruk et termometer med to desimaler og før skjema. Temperaturen stiger med 0.2 til 0.5 grader ved eggløsning og dette varer til neste mens.

Det finnes også eggløsningstester og prevensjonscomputere, disse kjøpes på apotek.

Jeg synes du skal konsultere legen din og få gjort en ny underlivsundersøkelse på grunn av smertene. Be også evt om en vaginal ultralydundersøkelse av bekkenorganene.

LES OGSÅ: Smerter ved samleie

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-