Smerter etter orgasme

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 48 som i mange år ( ihvertfall 10-12 år) har hatt veldig vonde (tidvis voldsomme) menslignende kramper i livmoren/eggstokkene rett etter orgasme, og det kan vare i opp til en time. Sex uten orgasme gir ikke disse plagene. Smertene her eskalert med årene, og det siste året er det så ille at jeg må ta 500 mg-1 g paracet en time før jeg skal ha sex - hvilket ødelegger spontaniteten.Og liker ikke å ta så mye paracet, 3-4 ggr i uken.
Jeg har spurt både almennleger og 3 gynekologer om hvorfor det er slik, men de har ikke kunnet svare meg.
I forbindelse med menoragi for noen få år siden, fikk jeg satt inn hormonspiral, men den medførte så mye mer og daglige smerter, at jeg måtte ta den ut. Den hjalp heller ikke på disse krampene ved orgasme. Legen mente jeg hadde en veldig sensitiv livmor. I den forbindelse fikk jeg også påvist en passe stor cyste på den ene eggstokken, men legen sa den så helt nomal ut. Jeg fikk påvist overgangsalder i sep -16, eneste plager jeg rakk å oppleve, var en veldig hete/brenning i huden, et veldig ustabilt temperament og totalt fravær av sexlyst/interesse for sex. Samt langvarige småblødninger. Fikk utskrapning av livmoren jan-17, uten påviste unormaliteter.
Startet på hormonterapi i mars, og er tilbake på normalen hva sexlivet angår, men smertene/krampene legger en stor demper på et ellers aktivt sexliv. Noe uregelmessig blødninger etter start av hrt - og noen dager nå kan jeg oppleve å ha disse vondtene bare sånn helt ut av det blå, uten å hatt orgasme. Jeg har ikke hatt disse krampene spesielt i forbindelse med menstruasjon tidligere, kun mer normal mensenvondt, og har det heller ikke nå når jeg har blødninger.
Hva kan årsaken være? Er så lei av å høre fra leger at "det vet vi ikke - bare ta en paracet før sex, da vel!"

Svar

Hei.

Det er ikke veldig uvanlig å oppleve smerter etter orgasme. Årsaken er vanligvis forbigående kramper i muskulatur i underlivet, som følge av orgasmen. Det er ikke en sykdom i seg selv, naturligvis, og slike smerter har ingen bakenforliggende årsak. Du spør om hva årsaken kan være, og er lei av å høre at leger sier at "det vet vi ikke". Jeg kan godt forstå at du gjerne ville ha hatt en forklaring, for slik er vi mennesker laget, -at vi gjerne vil ha forklaringer på ting. Men når det gjelder kropp, helse, sykdom, så er det faktisk slik at veldig mye bare "er slik det er", og ikke har noen årsaker. Dette er et slikt tilfelle, og da nytter det ikke å lete etter bakenforliggende årsak, og det er ingen hensikt i å irritere seg over at du ikke får en forklaring på hvorfor.

Og en ting til: Dersom det faktisk hadde fantes en årsak og en forklaring på hvorfor du opplever dette, så ville jo ikke det ha løst noe for deg. Du ville ikke ha fått noen bedre mulighet til å bli kvitt problemet, selv om du fikk forklaringen på årsaken, om den hadde fantes.
Eller sagt med andre ord: Det å finne årsaker har slett ikke alltid noen praktisk nytteverdi.

Akkurat dette gjelder så mye med kropp og helse, og spørsmålet om hvorfor kan stilles ved det meste, f.eks. "hvorfor får jeg eksem", "hvorfor fikk jeg hjernesvulst" osv osv. Svarene finnes ikke, ting er bare slik de er. Stort sett så er det tilfeldigheter og uflaks som bestemmer hvem som får hva av sykdommer og helseplager, faktisk.

Jeg tenker derfor at du heller bør unne deg selv en smertestillende tablett nå og da, for å ha best mulig sexliv, og for å få mindre vondt, for smerter har du jo ingen grunn til å la være å unngå, om du kan unngå det ved hjelp av en tablett.
Du sier at du ikke liker å ta mye paracet, 3-4 ganger i uken. Det er imidlertid ikke mye i det hele tatt, og medisinsk sett er det helt uproblematisk og trygt.

Alt i alt: Tenk pragmatiske, praktiske løsninger her: "Hvordan kan jeg få det bedre / mindre vondt" fremfor "hvorfor", -som er et spørsmål du ikke har noen nytteverdi av å stille.

Håper på at mine innspill her kan være til nytte, og følg det enkle og matnyttige rådet om å ta en paracet før sex. Du har absolutt ingenting igjen for å ikke unne deg å unngå smerter, eller for å ha mindre sex enn du skulle ønske.

Et fint ordtak på en slik pragmatisk innstilling er amerikanernes "If it works, it`s ok". En paracet nå og da er helt ufarlig, og det er bedre å ha mindre smerter enn mer smerter.
Ha det bra.