Problemer i forholdet

Spørsmål

Samboeren min og jeg har store problemer i forholdet vårt. Vi har vært sammen i 5 år og elsker hverandre, men nå er han ett skritt fra å gjøre slutt på alt pga noe som skjedde for snart 4 år siden. Da gjorde jeg det nemlig det slutt mellom oss fordi jeg flørtet med en annen gutt. Jeg klinte med denne gutten og to andre gutter i løpet av den tiden det var slutt mellom oss. Ca. 1-2 mnd. Den ene av guttene holdt jeg på å ha sex med, men han presterte ikke (hvis du skjønner hva jeg mener) og det ble aldri gjennomført. Dette tror han ikke det fnugg på og tror det ligger mer bak historien enn som så fordi han har fått vite alle disse tingene gjennom andre. Selv lå han med en eks mens det var slutt mellom oss men mener at det var jeg som fikk han til å gjøre det fordi jeg dro på busstur til oslo men han ene av de guttene + mange venner. Jeg skjønner jo at han føler at han ikke kan stole på meg, for han har spurt meg utallige ganger om disse tingene kunne ha skjedd mens det var slutt mellom oss, men jeg har blånektet hver gang, grått mine modige tårer og sverget på min mor sin grav! Han sier at jeg har kastet vekk fem år av livet hans og at han mest sansynlig ikke ville blitt sammen med meg igjen om han hadde vært klar over disse tingene på forhånd. At han ville ha valget selv. Det sa han også til meg for 4 år siden. Nå sier han at han ikke kan stole på meg eller leve med meg eller gå videre med livet vårt før jeg har bevist for han at jeg snakker sant og at det ikke har skjedd noe mer. Han forlanger at jeg tar en løgndetektor test. Problemet er at jeg ikke vet hvor man kan få tatt en sånn test, hva det koster eller hvor pålitelig det er?! Vi har også en liten sønn på fem mnd. Jeg vil ikke miste familien min over en feil som jeg gjorde for mange år siden. Jeg elsker ham jo?! Kan du/noen hjelpe meg/oss?!

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg

Du beskriver en situasjon som høres svært tøff og vanskelig ut, det å skulle få et parforhold til å fungere over lengre tid er noe som ofte krever svært mye av begge personene. Spesielt i begynnelsen av et forhold er det mye prøving og feiling før man virkelig finner ut om dette er et forhold som er verdt å satse på. Noen ganger kan de feilene man gjør få konsekvenser lang tid etterpå og det er jo dette som har skjedd i deres tilfelle.

Du skriver at alt dette skjedde for 4 år siden, altså når du var 18 år. Dette er jo en periode i livet hvor man sjelden er helt sikker på hva man vil med livet sitt, både når det gjelder det personlige og når det gjelder jobb, utdanning o.s.v. I tillegg var dere altså ikke sammen på dette tidspunktet.
Jeg går ut ifra at det ikke er selve dette at du klinte med en annen gutt i denne perioden som gjør at kjæresten tenker på å gjøre det slutt, men at det heller er det at du har løyet for ham gjennom de fire årene som har gått.
Dessverre så er det jo slik at man gjerne sier ting som man ikke burde sagt og kjæresten din sa altså allerede da at han nok ikke ville være sammen med deg hvis du hadde gjort noe slikt. Når man går ut med en så bombastisk erklæring så graver man en aldri så liten grav for seg selv. Dette satt deg i den umulige situasjon at hvis du fortalte sannheten så ville han mest sannsynlig bryte forholdet, altså følte du deg vel nødt til å lyve for å kunne fortsette å være sammen med ham. Dette er jo et for så vidt forståelig valg men det har seg nå engang slik at løgner har en tendens til å komme tilbake og slå deg i ansiktet etter en stund.

Jeg tror nok at for å kunne fortsette forholdet deres så må kjæresten din også innse at dette skjedde i en turbulent periode i alles liv, nemlig i overgangen mellom ungdom og voksen. I tillegg så bør dere nok snakke om akkurat de jeg nevnte over at du følte det umulig å fortelle dette siden du da var sikker på at han ville gjøre det slutt. På bakgrunn av dette må han finne ut om han føler at han kan stole på deg videre og det blir jo din oppgave å overbevise ham om det.

Når det gjelder dette med løgndetektor test så synes jeg ikke det høres ut som en god ide. Hvis ikke kjæresten din kan lære å stole på deg igjen uten en slik test så vil han sikkert ikke greie det med en slik test heller. Slike tester er som kjent ikke godkjent som bevis i norske rettssaker på grunn av at de ikke regnes som 100 % nøyaktige.
Dette må dere selvfølgelig bestemme selv og den eneste som jeg vet om som driver med slik er professor Sven Svebak ved universitetet i Trondheim (NTNU), og han tar så vidt jeg vet rundt 4000 kroner for det.

Han kan nås på e-mail: sven.svebak@medisin.ntnu.no

Jeg håper virkelig at dere greier å løse problemene deres slik at dere kan fortsette å dele en fremtid sammen. Imidlertid kommer det til å kreve svært mye av dere begge og det er svært viktig å huske at alle mennesker vil gjøre feil i løpet av livet sitt. De to viktigste, men også dessverre vanskeligste ordene/setningene i et parforhold er "unnskyld" og "jeg tilgir deg". Jeg håper dere greier å si disse ordene til hverandre.

Håper dette har vært til hjelp og lykke til i fremtiden!