PCO og tunghørte leger..

Spørsmål

Hei!

Jeg har to spørsmål:

Spørsmål 1:
Hvordan vet jeg om jeg har PCO?
Har følgende symtomer:

Manglende menstrasjon
Litt overvektig (selv om jeg trener)
Kraftig (1.78) (41 i sko)
Hårvekst på hake,lår,mage og legger

Kan Diane hjelpe også ved Pco? enn trening?

Spørsmål nr 2:
Hvorfor er det ingen leger som "gidder" å høre på pasientene? jeg har vært til uttallige for å få fram problemet. Det er ikke slik at jeg kun har problemer med manglende menstrasjon, for det i seg selv er da ikke noe problem, men økt hårvekst på en jentekropp anno 2002 er et STORT problem! Hadde det ikke vært for kjæresten min, ville jeg garantert vært innlagt på psykiatrisk avdeling! Har bestandig slitt med dårlig selvtillitt pga plagene mine, og jeg skulle virkelig ønske at det fantes en lege som hørte på pasientene.

Håper dere kan svare... hadde vært fint nå før jul!

Sykdommer: Migrene
Medisiner: Diane

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

PCO er en diagnose som må stilles ved hjelp av ultralyd av eggstokkene og blodprøver. Dessuten er det ofte et typisk symptombilde, med manglende eller uregelmessig menstruasjon, økt hårvekst og overvekt. Om du har PCO eller ikke kan ikke jeg avgjøre via internett selvfølgelig, men legen din kan henvise deg til gynekolog for utredning og vurdering. Trening hjelper nok ikke på selve PCO-syndromet, men overvekten vil selvfølgelig være en god grunn til å trene. P-piller kan bidra til å dempe symptomene og gi mer regelmessige menstruasjoner.

Det andre spørsmålet ditt er vanskeligere å svare på. Jeg tror og vet at det er mange leger som gidder å høre på pasientene, og de aller aller fleste ønsker virkelig å hjelpe pasientene sine, stille riktig diagnose og gi behandling som fjerner det problemet som pasienten(e) har.
Imidlertid er det ikke bestandig det går slik, og det kan være frustrerende både for lege og pasient. Årsakene kan være mange, men ofte er det slik at lege og pasient ikke kommuniserer likt, at man oppfatter problemet på forskjellig vis og vektlegger forskjellige ting. Da er det viktig for begge parter at man er tydelige og sier hva man mener og tror om situasjonen.
Noen ganger klarer ikke legen å stille diagnosen eller behandle plagene og noen ganger er det ikke mulig å gi behandling som løser problemet. Da kan ofte legen stemples som udugelig og arrogant, mens legen ser på pasienten som en som klager uten grunn. Det er en vanskelig situasjon som kan ende med at pasienten finner seg en ny lege.

Jeg synes du skal si til fastlegen din at du vil utredes hos gynekolog for å få bekreftet eller avkreftet diagnosen PCO.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-