Patentex oval og sikkerhet

Spørsmål

Hei !

Er sammen med en dame fra Tyskland som bruker en prevensjon som kalles Patentex oval. Det finnes mere informasjon om dette produktet på www.patentex.com. Hvor sikker er denne prevensjonstypen? Selges dette produktet i Norge? Og hvis ikke, hvorfor selges det ikke her til lands?

MVH
TS

Relevante sykdommer/medisiner: http://www.patentex.com/

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Patentex Oval er et sæddrepende middel (stikkpiller som settes inn i skjeden) som også selges på apotek her i Norge. Virkestoffet i Patentex oval (og alle andre sæddrepende midler på det norske markedet) er nonoxynol-9. Dette stoffet virker ved å drepe/nedsette funksjonen til sædceller. Det er også vist at nonoxynol-9 kan ha en viss effekt både mot enkelte virus (ikke HIV) og mot bakteriene som forårsaker klamydia og gonoré.

Hvis du følger linken om ”How safe is Patentex oval” på nettsiden du henviser til, er det oppgitt at Patentex Oval har en såkalt ”Pearl Index” på 0,3-1,6. Dette innebærer at hvis 100 kvinner bruker dette prevensjonsmidlet i 1 år, vil 0,3-1,6 av disse bli gravide. Altså beskytter Patentex oval mot graviditet i 98,4-99,7% av tilfellene, i følge denne kilden.

I norsk litteratur er Pearl Index for sæddrepende midler oppgitt å være til dels mye høyere enn den som er oppgitt på www.patentex.com (dvs. større risiko for å bli gravid). Vanligvis regner en at mellom 3 og 10 av 100 kvinner som bruker sæddrepende middel i 1 år, bli gravide (dvs. Pearl Index mellom 3 og 10). Imidlertid er det stor variasjon i dette tallet, og enkelte kilder oppgir at så mange som 25 av 100 kvinner som bruker sæddrepende midler som eneste prevensjon vil bli gravide i løpet av 1 år.

Hvis det er viktig for dere at kjæresten din ikke blir gravid, vil jeg nok ikke anbefale sæddrepende middel brukt alene, da dette er for dårlig prevensjon. Vanligvis anbefales sæddrepende midler (i form av krem, gelé) sammen med andre prevensjonsmidler, særlig pessar og kondom, for å forsterke effekten av disse prevensjonsmidlene.

Hvis du vil lese mer om prevensjon, kan du gå inn på www.lommelegen.no/prevensjon.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn