P-sprøyte - Når kommer mensen tilbake?

Spørsmål

Jeg brukte p-sprøyte i nesten to år før jeg sluttet i august i fjor. Menstruasjonen har enda ikke kommet tilbake. Hvor lenge kan det går før den kommer, og hvor lenge kan det går før det er mulig at jeg kan bli gravid? Ønsker det mer enn noe annet. Er det mulig å gjøre noe for å "sette fart" på det?

*Jente 77*

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dessverre er det slik at det kan ta tid før menstruasjonen kommer tilbake og du kan bli gravid etter at du har brukt p-sprøyten. Årsaken til dette er at p-sprøyten, Depo-Provera, er et depotpreparat. Når sprøyten settes i muskelen vil det frigis hormoner over lang tid, også etter siste injeksjonen. Hvor lenge det frigis hormoner vil nok variere noe.

Derfor er det slik at det kan ta lang tid før menstruasjonen kommer i gang igjen, rett og slett fordi du fortsatt har effekt av p-sprøyten. Det normale er at menstruasjonen kommer i gang 6-12 måneder etter siste injeksjon (så det er kanskje ikke så lenge igjen...), men det kan ta opp mot 18 måneder til den kommer tilbake. Det viser seg at 50% oppnå graviditet 9 måneder etter siste injeksjon, 90% etter 2 år. Jeg vil understreke at p-sprøyten aldri vil ha noen permanent virkning.

På grunn av den "langvarige" effekten kan det kanskje være på sin plass å "advare" mot p-sprøyten dersom det kan komme på tale å bli gravid innen ikke så alt for lang tid. Det kan altså ta lengre tid enn man ønsker.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-