Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om medkamentell antikonsepsjon

Spørsmål

Hei. Eg er ei jente på 19 år som sliter veldig med underlivet. I lange perioder sliter eg med intens sviing og kløing og såre slimhinner i underlivet. Når det kommer til samleie så er det vondt akkurat under penetrering, men det er i etterkant av samleie som er verst. Etter samleie sliter eg med intense smerter i mellom 30-60 minutter før det blir betre. Eg har vert til lege fleire ganger samt gynekolog, men dei forbinder dette med soppinfeksjon. Eg har prøvd mange forskjellige preparater mot infeksjon i underlivet, men ingenting funker. Eg trur personlig dette har noko med hormoner og gjer grunna dette bare skjer når eg går på prevensjon preparater. Det begynte for litt over eit år sidan og i mesteparten av denne perioden gjekk eg på p-piller. Eg prøvde å slutte med p-piller for å sjå om det funket og det gjorde det. Etter eg sluttet var eg heilt frisk i 2 månader, men grunna eg har kjæreste og er sexuelt aktiv bekymret eg meg for graviditet. Eg bestemte meg dermed og prøve spiral som eg nå har brukt i ca. ein måned. Det var 2 veker etter eg hadde fått satt den inn før eg begynte å kjenne smerter igjen og nå er det akkurat det samme som tidligere. Kva kan eg gjer? har du nokon tips om kva dette kan være? Er det hormonerne i desse preparatene, eventuelt kva type hormoner?

Kvinne 19
Svar

Hei og takk for brevet ditt som beskriver litt forskjellige plager fra underlivet. Gjærsoppinfekjson er ikke så uvanlig, men har gjerne nokså karakterristiske tegn med hvitlig utflod og røde og irriterte slimhinner.Hvis diagnosen stilles ofte bør den ledsages av positiv mikroskopi og positiv laboratorieprøve på gjærsopp. Jeg forstår deg dithen at når du ikke tar mercilon, som er en kombinasjonspille som inneholder både østerogen og gestagen, dette står i pakningsvedlegget som det alltid er lurt å lese, ikke har de plagene du beskriver. Men siden du lever i fast samliv med din venn har du fått satt inn spiralen mirena, som inneholder levonorgestrel og som er et syntetisk progestagen. Du forteller at etter forholdsvis kort tid med denne har du fått de plagene tilbake som du hadde før du begynte med denne spiralen. 


Siden jeg ikke er spesialist i gynekologi har jeg konferert med en erfaren gyndekolog som anfører at du bør diskutere med din gynekolog om du kanskje bør bytte til den spiralen, eller intrauterine innlegget som heter ceracette og som inneholder desogestrel som er et gestagen. Denne spiralen er fysisk noe mindre og passer godt til kvinner som ikke har født barn.  


Du nevner at du både kan ha smerter ved penetrering og også etter samleiet. Smerter og ubehag ved penetrering kan forbindes med tilstanden vestibulitt, som man ikke riktig vet hva skyldes, men ofte er det så vondt at samleiet vanskelig kan gjennomføres. Smerter etter samleiet kan skyldes at penis gjennom samleiet indirekte har skjøvet på eggstokkene slik at de har bltt satt på strekk. Dette kan ofte nokså enkelt korrigeres ved at man justerer samleiestillingen noe slik at vinkelen forandres, her må man prøve seg frem. Tror du vil ha god nytte av å samhandle med en erfaren gynekolog om disse forskjellige tingene.  Lykke til og god bedring !