Om HPV-vaksine

Spørsmål

Jeg er en homofil mann på 50 år som lurer på om det er noe poeng å ta HPV vaksine i min alder ? Har hatt endel oralsex og har jo lest at kreft forårsaket av HPV i svelg er i økning. Vil en vaksine beskytte meg/minske mulighetene for utvikling av kreft i svelget forårsaket av HPV ? Er det noen hjelp i en slik vaksine når man har nådd min alder ? Må vaksinen gis før man eventuelt har vært utsatt for viruset for å ha noe poeng ? Jeg føler for å ta vaksinen, men den koster jo noen kroner og må tas over et halvt år om jeg har forstått det riktig - så om det er poengløst lar jeg jo heller være. Hva tenker du om saken ?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. HPV-vaksinen er fra 2009 som du sikkert vet tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet og alle piker får tilbud om å bli vaksinert. Det samme er tilfellet i 46 andre vestlige land. Australia har tatt inn også gutter i sitt program og generelt er det å si at vaksinen har svart til forventningene med svært lite uønskede effekter. HPV er som du skriver den bakenforliggende årsak til kreft flere andre steder enn den regionen vaksinen ble laget for, nemlig livmorhalskreft hos kvinner.

Det er en pågående diskusjon om hvorvidt man skal tilby vaksinen også til gutter og svært mange er for det, både begrunnet i at smittepotensialet fra mann til kvinne vil minske og for guttenes egen skyld. Mange land, også Norge har løpende prosjekter hvor yngre menn inkluderes og de foreløbige resultatene synes så langt å være like gode som hos piker. Firmaet Merck har løpende en studie som omfatter 4 000 menn hvorav 500 har sex med menn. Det er et faktum at menn som har sex med menn løper en større statistisk sjanse for å få en HPV-relatert kreftform og av den grunn har det vært mange som har etterlyst et tilbud til denne gruppen, men skal den tilbys gratis, som i barnevaksinasjonsprogrammet vil det selvsagt være kostbart.

Tenkningen bak det å tilby vaksinen på et tidlig tidspunkt i livet har vært fordelene ved å komme til så tidlig som mulig idet man på vaksinetidspunktet ennå ikke har vært utsatt for HPV-smitte. Imidlertid er det slik at man ikke har begrenset vaksinasjon til bare å omfatte unge individer og vaksinasjon hos kvinner på et senere tidspunkt i livet har vært vellykket, til tross for at de kan ha vært utsatt for HPV-smitte tidligere. Dette burde således også gjelde menn, men meg bekjent foreligger det ikke store studier på dette ennå, men de er nok underveis. Sannsynligheten taler nok for at helsevesenet etterhvert vil anbefale vaksinering av gruppen menn som har sex med menn.

Når det gjelder din egen situasjon så synes jeg du skal ta dette opp med enten fastlegen din eller annen lege som du har tillit til og som vet noe om menn som har sex med menn, HPV-vaksinasjon og den forhøyede risikoen for seksuelt overførbar sykdom i denne gruppen. I vurderingen om du skal la deg vaksinere er de mange forhold som vil kunne tas i betraktning, som din generelle risiko for å bli utsatt for HPV-smitte, tidligere risiko for samme, antall seksualpartnere nå og tidligere, seksualpraksis etc. etc. Ha også i mente at en ny vaksine er på beddingen som istedenfor å virke mot 4 HPV-typer som den som nå er i bruk, gardasil, hvorav to retter seg mot kjønnsvorter og to mot de såkalte oncogene typer, dvs. de HPV-typene som ligger bak en utvikling mot ondartet sykdom, retter seg mot i alt 9 typer hvorav 7 oncogene. Til sammen vil denne vaksinen kunne redusere den fremtidige statistiske sjansen for HPV-betinget kreft med 85 %. Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-