Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedsatt seksuelllyst etter fødsel

Spørsmål

Hei,

Et litt rådløs. Er i 30 årene og har alltid vært glad i sex. Faktisk mer enn mannen. For første gang i livet har jeg helt fravær av sexlyst. Klarer ikke tenne meg selv en gang - i såfall blir det kun mekanisk. Føler ingen tenning overhodet. Er i 30 årene og fødte en gutt for 4 mnd siden. Har et barn fra før, men hadde det ikke slik etter forrige fødsel. Jeg fikk p-piller, men sluttet på de for 1 mnd siden for å sjekke om de var årsaken. Har ikke merket noe forskjell, så kan ikke være de. Jeg fullammer, så lurte litt på om årsaken er at jeg er litt "mettet" på generell nærhet, men det gjorde jeg sist og forsåvidt...Vi har forsøkt 2 ganger etter fødsel, første var ubehagelig, og andre klarte mannen å la det bli til nytelse etter iherdig innsats, så vet jo at det kan bli bra. Men sliter altså veldig med å i det hele tatt ønske det, orker ikke en gang å gi meg selv egennytelse (prøvde i en periode for å se om det kunne sette fart på lysten) og er som sagt ekstremt uvant ettersom jeg alltid har vært den mest iherdige på denne fronten. (både alene og med mannen) Vi har et godt forhold, men vet jo at det er nå i småbarnstiden at forholdet er mest sårbart og at det trengs å pleies dette og. Vet det bare er 4 mnd siden fødsel, men er så redd for at dette er noe vedvarende og at det skal gå utover forholdet. Er dette vanlig og vil det sannsynligvis gå over når avstanden etter fødsel blir lenger? Eller bør jeg sjekke noe her?

Svar

Hei
Jeg slkjønner din forvtilelse over dette. Det er klart at dette oppleves vanskelig når du tidligere har hatt så godt forhold til din seksualitet og ikke minst at det betyr mye for forholdet og nærheten til din partner. Men som du selv lurer på, så er ikke dette uvanlig etter en fødsel. Det skjedde ikke for deg/dere etter første fødsel, men denne gangen. Og slik er det dessverre for mange i din situasjon. Det skjer mye i forbindelse med, og etter en fødsel. Og mange kvinner opplever det du opplever. Nemlig at den seksuelle lysten blir nesten borte. Og at det kan vare vel over 6 måneder. Og at dette ikke er uvanlig, men har å gjøre både med selve de fysiske påkjenneninger som skjer rundt en fødsel, men også hormonelle forrandringer som skjer i forbindelse med amming. Og mange kvinner opplever at den seksuelle lyst kommer tilbake etter at man slutter å amme. Det har med intimitet til barn og de både hormonelle og psykiske reaskjoner som skjer i mor/barn relasjonen. Og det betyr ikke at jeg mener at du skal slutt å amme.. Men mer for at du skal forså hva som skjer. Og at for de fleste kommer den seksuelle lysten tilbake som før. Og det er viktig også å hold på intimiteten med partner for at det ikke skal "tørke opp" og for at partner ikke skal føle seg som "3dje hjul på vogna".
Så jeg tenker at når dere to har hatt god sex/seksualaitet før det andre barnet, så vil nok dette komme tilbake. Og snakk med din partner om dette. Men vedvarer det ytterligere så ta en ordentlig prat med din lege, og eventuelt kanskje får en henvisning til gynekolog hvis dette vedvarer. Helsesøstre er også meget god på kunnskap om dette, så mitt råd er at du også tar dette opp når du er på helsestasjonen med helssøster.