Manglende sexlyst

Spørsmål

Heisann!
Jeg er en 22 år gammel jente som sliter meg manglende sexlyst. Har tatt dette opp med min fastlege, men føler at jeg ikke blir tatt på alvor. Hadde disse lystfølelsene frem til jeg var rundt 16,men etter en stor slankekur da, følte jeg at jeg mistet denne gnisten inni meg. Ble mye hormonfeil, mensen uteble i to år, men etter hvert har jeg lagt på meg igjen, og mensen er tilbake. Følelsene derimot ikke. Fastlegen min sendte meg til psykolog for 1,5 år siden,grunnet litt psykiske problemer, men selv om jeg har snakket opp og ned i mente med psykolog om bla.manglende lyst, har ingenting forandret seg. Nå er jeg virkelig bekymret for at den aldri skal komme tilbake. Har hatt en del seksualpartnere- blant annet en nå,en super fyr og såå kjekk, men det er så vanskelig å få det til og utvikle et forhold, når jeg har null lyst. Prøver å slappe av-nyte det,men det funker ikke. Det ender opp med at jeg blir liggende å bare ta imot, med null utbytte. Derfor blir det ofte til at jeg spiller med, selv om det kan gjøre vondt. Jeg ønsker jo nærhet, og det er godt å sove med en gutt, men det tærer på nå. Hva skal jeg gjøre? Finnes det noen medisiner man kan ta for økt sexlyst hos kvinner, og kan det ha seg at det ikke er en psykisk grunn, men en fysisk grunn til denne lille lysten. Kan man oppsøke en spesialist på dette feltet? Håper du kan hjelpe meg! Vennlig hilsen frustrert jente!

Kvinne, 22 år

Svar

Jeg forstår at du er litt oppgitt og fortvilet speielt fordi du nå har truffet en kjæreste som du liker så godt! Nå er det nok desverre ingen medisin på markedet som øker den seksuelle lyst, men det er faktisk mye som kan gjøres for å få lysten tilbake. Det er nok desverre slik at mange - spesielt jenter - som slanker seg mye opplever å få problemer med hormonene - slik du gjorde det. Og dette gjør også mye med den nedsatte seksuelle lyst.
Så der har du nok mye av forklaringen hvorfor det skjedde. Det er ikke noen egentlig fysisk grunn til nedsatt lyst slik du beskriver det - utover det med forstyrrelser av kjønnshormoner. Det tar nok også en del tid før hormonene kommer skikkelig i gjenge igjen. Desverre blir det ofte en slags "backlash-mekanisme" som henger i - det betyr at det tar tid før kroppen innstiller seg på normal-nivå og den seksuelle lyst kommer tilbake. Det er viktig å innstille seg på det, og kjempeviktig at du ikke presser deg med hensyn til den seksuelle lyst. Prøv å forklar denne kjærestgen din hva som har skjedd, og sannsynligvis vil den tillit og åpenhet dere imellom gjøre at du mer slapper av - og da kommer ofte lysten tilbake. Det er nemlig viktig for den seksuelle lysten at du føler trygghet - og ikke minst - ikke føler noen skyld og skam for at du har det som du har det nå. Det er også lurt å gå til din fastlege og få tatt regelmessig sjekk med hormonprøver for å se at alt er iorden.