Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mangel på lyst - kvinne

Spørsmål

Da jeg traff min mann var vi intenst fysiske og hadde et deilig og ukomplisert sexliv. Etter noen år ble min mann psykisk syk, dette varte i en vanskelig periode på flere år. Han la også på seg 25 kg. i løpet av disse årene. Men nå er han mye bedre og livet er forholdsvis normalt igjen. Problemet er at jeg overhodet ikke har lyst på sex. Det er som om noe har ‘sluknet’ i meg. Jeg er i begynnelsen av 50-årene, jeg har ikke merket så mye til overgangsalderen, men den er nok over nå. Jeg savner den fysiske, deilige nærheten vi hadde tidligere, og jeg savner å føle lidenskap. Er det vanlig at lysten blir helt borte? Min mann er forståelsesfull og presser meg ikke. Men han blir jo frustrert. Når vi prøver å være sammen ender det ofte med irritasjon, skuffelse og dårlig stemning fordi at jeg ikke blir kåt. Dette til tross for at vi bruker god tid og han er tålmodig. Finnes det piller jeg kan ta, eller vet du noe annet som kan hjelpe? Hilsen en svært frustrert og trist kvinne.

Kvinne 53
Svar

Hei og takk for brevet ditt!

For å si det med en gang; ja, jeg forstår veldig godt at du er frustrert over denne situasjonen. Du forteller at dere i begynnelsen av forholdet hadde et intenst fysisk og delig sexliv. Men så ble din mann psykisk syk og la på seg 25 kilo. En vektøkning som ikke er uvanlig hos mennesker som rammes av psykisk sykdom. Og kanskje medisiner de blir satt på . Nå er han mye bedre sier du. og han ønsker å ha sex igjen. Men du sliter med seksuell lyst og sier det er som noe er sluknet i deg.

Jeg tenker at denne perioden der din mann var syk, nødvendigvis også må ha vært belastende for deg. Å leve med en person som sliter psykisk kan ofte være veldig tungt for livsledsager. Både slitsomt og utmattende. Jeg antar at sex i denne tiden var lite tema mellom dere. Også det at han la på seg så mye gjorde vel kanske også noe med din tenning på ham. Så på en måte var det to år der du ble litt "avtent" seksuelt i forhold til ham. Og så kommer det du sier i tillegg. at du kom i overgangsalder, med de problemer som ofte følger med dette for mange kvinner. Og der det ikke er uvanlig at mange kvinner får en nedsatt seksuell lyst.

Det er nemlig slik at også hos kvinner er det hormonet Testosteron, som ofte blir omtalt som det mannlige hormonet, som styrer den seksuelle lysten. Og etter overgangsalder vil det hos mange kvinner bli en reduksjon i produksjon av dette hormonet. Og derved vil lysten bli borte.

Så her tenker jeg det i hovedsak er to grunner til at din seksuelle lyst har som du selv sier "sluknet: de to årene forut for nå med din manns psykiske problemer, og nå kanskje med mindre egenproduksjn av testosteron.

Jeg vil anbefale deg at du kontakter din fastlege og legger frem din situasjon, og kanskje ber om en henvisning til gynekolog. Det er mange kvinner om etter overgangsalder har fått tilført en liten mengde testosteron, der dette har hjulpet veldig på den seksuelle lyst. Det kan også være godt å få pratet med fagpesron om det du formidler av problemer. Jeg har god erfaring med andre kvinner som har slitt med liten seksuell lyst etter overgangsalder å gi ca. 1/10 dose av den mengde Testosteron jeg gir til menn, over en periode. Så snakk med legen din om dette!

Jeg art en god tro på at dette skal rette seg for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-