Mangel på initiativ- kvinne

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame på 30 år som sliter med intimitet.. eller det blir litt feil, for jeg elsker sex men jeg klarer ikke å ta intiativ. Jeg blir kvalm, får puste besvær og skjelven i hele kroppen. Det knytter seg i magen når det kommer opp på bane.. Og opp på bane kommer det for jeg har en kjæreste som ikke føler jeg tenner på han eller verdsatt når jeg ikke tar intiativ. Noe jeg skjønner veldig godt men har sagt at han absolutt ikke må føle det slik. Han føler seg dum når han må "prøve" seg hver gang.Jeg blir rett og slett fysisk dårlig når vi prater om det, jeg blir blyg og ukomfertabel. Jeg liker ikke engang å ha en vanlig samtale om sex generelt. Når jeg tatt meg selv i nakken og prøvd å ta intiativ føler jeg meg skitten, "horete" og veldig sårbar. vet det høres veldig speisielt ut.. men jeg elsker sex og nyter det når vi har det, jeg sier aldri nei til han og alltid ha det jeg også.
Da jeg var liten, rundt 12 års alderen ble jeg seksulelt missbrukt av en mye eldre mann, men jeg føler ikke det er en unskyldning for slik jeg oppfører meg nå.Hvis det skulle hatt noe med det og gjøre burde det vel vært mottsatt, der jeg hatet at menn tok på meg med mindre det var jeg som hadde kontroll på når og tid.. jeg liker ikke negang å bare prate om sex og keg merker at jeg blir uvel bare om å skrive om det. Er det håp for meg? Håper du har noen gode råd til meg slik at jeg kan bli normal og at jeg ikke ødlegger forholde til samboeren min. Må da finnes noe jeg kan gjøre, jobbe med, øve på selv uten at det må en psykolog inni bildet?

Svar

Hei og takk for brevet ditt! Ja, jeg skjønner godt at du blir fortvilet over denne situasjonen. Ikke minst fordi du er glad i sex med kjæresten din, og samtidig opplever både å snakke om sex samt å ta initiativ blir nesten helt umulig for deg. Men det er flott at du tar initiativ til å skrive inn til meg! Det er er et godt skritt fremover. Du forteller om at du har vært utsatt for overgrep som barn,
og jeg tror nok at dette er hovedgrunnen til at du har det slik du opplever det med å ta initiativ. Men heldigvis har det ikke ødelagt for at du kan nyte sex når kjæresten din tar initiativ. Men jeg har jobbet mye med kvinner, og menn, som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og alle har det til felles at denne opplevelsen setter seg fast og ødelegger for senere nytelse og nærhet med en de er glad i. De gamle minnene sitter der og blokkerer på negative måter den gode opplevlelsen. Og for deg handler det om å snakke om sex samt å ta initiativ selv. Det at du opplever det så vanskelig å ta initiativ selv er nok nettopp det at det vekker opp gamle minner om overgrepet og at det å selv ta i initiativ til sex, noe du den gang opplevde så forferdelig, koples sammen med nåtiden. Men når han tar initiativ så nyter du det. Og det er et godt tegn. Jeg tenker for deg blir det viktig å prøve å teste ut å ta på kjæresten din så mye du kan, men til å begynne med ikke hans kjønnsorganer. På nettet på Lommelegen ligger det en beskrivelse av det vi kaller Sensualitetstrening og det er en øvelse du og di n partner kan bruke der du kan lære deg til å nyte nærhet og gi det tilbake. Prøv det, og skriv gjerne tilbake når det har gått en tid. Det gjelder å legge gamle minner bak seg og ikke koble det til nåtiden. Lykke til!