Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kommunikasjon og samliv

Spørsmål

Jeg blir stadig såret av mannen min. Han sier sårende ting om meg, dette skjer dersom han føler seg «trengt opp i et hjørne» når vi krangler. Kranglene er som regel om omgivelser, bagateller, som hvordan en ting fungerer, hva vi mener om en sak osv. Han blir ofte irritert/provosert dersom jeg er uenig med han eller smartere enn han. Til slutt ender det med at han angriper min personlighet og kaller meg sårende ting som «du er så grusom», «du er rett og slett fæl», «du er en irriterende person» osv. Jeg vet selv at jeg ikke er det da jeg er svært godt likt og utrolig omsorgsfull og snill. Mannen min sier altså dette for å «stikke meg» som han sier. Vi er begge perfeksjonister med gode jobber, nybygget hus, biler, båt, to herlige barn osv. Hverdagen er hektisk og vi har høye forventninger til alt. Etter vi fikk vårt siste barn (2år) har vi nesten ikke hatt sex. Han har aldri i forholdet (6 år) vært noe særlig «nær», «trygg» eller beskyttende/varm. Allikevel har han en hel haug med positive egenskaper og jeg elsker han. Han er en herlig far, og en flott person. Allikevel kjenner jeg på at han har ødelagt selvtilliten min, og mange ganger tenker jeg at jeg ER grusom, irriterende, fæl osv., Flere rundt meg påpeker at jeg er usikker og mener jeg må være mer fornøyd med ting jeg gjør og klarer. Jeg er perfeksjonist og setter høye krav til meg selv. Alt jeg ønsker meg er at mannen min skal klare å like meg, se hvor bra jeg er og være stolt av meg. Jeg drømmer om en som kan stå stolt på «sidelinjen» av og til og se stolt på kona som «klarer alt». Hvordan skal jeg få han til å slutte å såre meg, og hvordan skal jeg få han til å like meg? Jeg har sagt ifra hver gang han har sagt noe ordentlig stygt, og han skylder alltid på at han er stressa med jobb, sliten osv og at han ikke mente det han sa. Allikevel viser han jo aldri det motsatte, at han er glad, stolt, digger meg osv.

Kvinne 35
Svar

Hei og takk for din åpenhet rundt din problemstilling.

Det er enkelt å forstå at du blir såret av mannen din. Kvinner og menn har ulike måter å reagere på når det gjelder sårbarhet. Kvinner kan gi mer utrykk for det de føler, og menn kan bli veldig reserverte og stille.

Når jeg leser det du skriver, ser jeg at du sier at dere begge er perfeksjonister og på meg kan det virke som det finnes en konkuranse mellom dere. Når dere har en konflikt så beskriver du at dere sårer hverandre gjennom å forsøke å krenke og ydmyke hverandre. Dette kan være en reaksjon på egne sårbarheter, men kan også stå i forbindelse med konkuransen som kan være i mellom dere eller begge deler.

Du beskriver videre at dere begge er perfeksjonister og har alle de ytre tingene på plass, men når jeg leser så savner jeg at du sier noe om det indre planet i relasjon til hverandre. Her tenker jeg mer på, omsorg, nærhet, trøst, trygghet, kommunikasjon, forståelse, respekt, romantikk, hengivenhet, tydelighet, ærlighet og tillit.

Du kan kanskje tenke over disse tingene og se hvordan de står i forhold til deres relasjon. Om du ser at det mangler en del på det indre planet i møte med hverandre, vil jeg anbefale dere å sette dere ned sammen og snakke om hva som skjer med dere når dere begge sårer hverandre. Her er det også mulighet til å ta opp hva man lengter etter i hverandre. Det som er viktig før et slikt møte er at dere begge avtaler og forplikter dere til å ikke avbryte hverandre, men ha respekt for hverandres ståsted uten å måtte forsvare dere. Slik kan dere få en trygg dialog og åpne opp for å kunne være sårbare og intime med hverandre gjennom uavbrytt dialog/kommunikasjon.

Når slike konflikter ikke blir løst, så kan krenkelsene lett forbli en sannhet for den enkelte. Dette sier du noe om når du sier at det påvirker selvtilliten din. Samtidig ser jeg at du skylder på han for dette, men her er det viktig at du forsøker å se din del i dette samspillet. Det skal alltid to til for å danse tango, og når du ser din del, er det viktig at du tar ansvar for din del.

Et parforhold krever dessuten at man begge er villig til å gjøre noe for å forbedre de saker som blir tatt opp i møte med hverandre. Her handler det om å ta et felles ansvar, men også et ansvar for sine egne ting. Det finnes et ordtak som sier "Gjør du slik du alltid har gjort, vil du få det du alltid har fått", med dette menes at en ny retning/endring må til for å skape nye opplevelser sammen.

Jeg håper at dere finner en god løsning på dette sammen, og at mitt svar har kan gi deg noe mer å reflektere over. Mest av alt håper jeg at dere sammen finner gode løsninger som vil fungere for dere.

Om mine råd og anbefaling ikke hjelper dere, så hadde jeg vurdert flere forbyggende tiltak gjennom parterapi.

Ønsker deg en riktig fin dag.

Med Vennlig Hilsen

Ove Andre Remme

Rus og Familieterapeut