Kjønnsykdommer

Spørsmål

Hei

Jeg har hatt ubeskyttet oral sex med en dame. Hun sier hun er frisk.
Jeg har angst for kjønnssykdommer.

Jeg tok en test etter ca 5 uker. Testet negativ på alle.

Jeg har lest mye. Dagens tester er sensitive. Testet meg for alle kjønnssykdommer og testet negativ.

Spørsmålet mitt er når kan man stole på blodprøver test for de forskjellige kjønnssykdommene? (alle)

I Danmark og flere steder i verden er 4 uker for 100%sikker svar på hiv.

Herpes ca 4 uker etter mulig smitte tidspunkt?

Er det nødvendig med en test til?

Hvor stor sannsynlighet er det for at man kan bli smittet gjennom oral utført på en kvinne?

Jeg har siste tre dager vært dårlig. Kraftig hodepine med verk i kroppen.

Kan du svare litt detaljert på spørsmålene?

Svar

Hei! Det finnes flere ulike kjønnsykdommer, hvorav klamydia er den vanligste. Enkelte år kan man se oppbluss av gonore. Herpes anses også som hyppig, mens HIV og syfilis er sjeldne.
Ang HIV testen, testen som brukes i dag, combotesten gir vanligvis utslag etter 1-3 uker fra smittetidspunkt og svaret anses som tilnærmet 100% sikkert etter 4 uker. Danmark bruker ikke annen test enn det Norge gjør.
Ang herpes:
Det er to måter å bli testet for herpes på. Den ene er å ta en direkteprøve fra herpes-såret, som oppstår når man har et utbrudd av herpes. Prøvetagningen er enkel og bortimot smertefri. Da kan man påvise herpesviruset direkte i laboratoriet.
Den andre måten å testes på, er ved blodprøve. Denne påviser at vi eventuelt har antistoffer mot ett eller begge virus, dvs. at vi en gang er blitt infisert eller smittet av viruset. Denne blodprøven vil ikke bli positiv før etter oppimot to måneder etter smittetidspunkt idet kroppen bruker tid på å danne antistoffer. Derfor kan slike prøver bli falsk negative hvis de tas for tidlig.
Noen vil ha antistoffer uten noen gang å ha hatt det de forbinder med et herpesutbrudd. Dette kan forklares enten ved at utbruddet har vært så beskjedent at personen ikke har forstått at dette "noe" var et herpesutbrudd eller at de utbrudd som personen faktisk har, ikke oppfattes som herpes. Ca. 70 % av dem som smittes med herpes får viruset fra en person som ikke er seg bevisst at hun eller han faktisk har herpes. Av dette følger at herpes i mange tilfeller gir meget små og ubetydelige utbrudd som ikke plager pasienten nevneverdig.
Ang klamydia:
Klamydia som er den vanligste kommer ofte fort hvis den er fremkalt av gonore-bakterien, etter ca. en uke hvis det er klamydia, kanskje litt senere.

Når det gjelder smitterisikoen på HIV er den veldig liten begge veier, så liten at hvis ikke partneren din innehar noen spesiell risiko så dreier risikoen seg om mindre enn 1 promille. Det er angitt betydelig mindre risiko i litteraturen, denne er avhengig av mange faktorer, som vedkommendes sykdom, dvs. hvorvidt hun da har mye eller lite fritt virus (blodprøve), om hun har sår i kjønnsorganene, på hvilken måte dere hadde sex etc. etc. Oralsex er helt sikkert lite smittsomt under vanlige omstendigheter, men prinsipielt kan man smittes på den måten, det er beskrevet.
Dine symptomer kan godt være en helt vanlig forkjølelse, tensjonshodepine. Partneren sier hun er frisk og dermed ikke i risikogruppe. Jeg anser det ikke som nødvendig med nye tester, Dersom du skulle få plager med svie og utflod kan en ny klamydiatest være hensiktsmessig, men sannsynligheten for dette er veldig liten