Kjønnsvorter i lungene

Spørsmål

Min kjæreste fikk konstatert kondylomer / kjønnsvorter da hun var gravid for 10 år siden, og fikk disse frosset vekk før fødsel, med beskjed om at hun uten behandling ikke kunne føde på vanlig vis, fordi det kunne smitte barnet og gi lungebetendelse.
Vi oppdaget nylig 3 knappenålsstore utvekster på undersiden av penishodet mitt som vi ikke kunne huske å ha sett før. Synes ikke det minner om vorter, men det kan vel ikke utelukkes.
Spørsmålet er om det kan smitte. Kan det f.eks.gi lungeinfeksjon hos voksne etter oral-sex? "Vortene" gir ingen ubehag. Bør de likevel behandles? Er det nødvendig å oppsøke lege?

Relevante sykdommer/medisiner: Kondylomer

Mann, 45 år

Svar

Hei!

Jeg lurer på om det ikke er klamydia som har vært nevnt for din partner med tanke på lungebetennelse og fødsel.

Kjønnsvorter (som du mest sannsynlig har), gir ikke lungebetennelse. Imidlertid kan oralsex faktisk teoretisk smitte til munnhulen, og søker du på internett kan du finne noen ikke fullt så lekre bilder av kjønnsvorter i munnhulen. Det er imidlertid svært sjelden det blir vorter der (feks under tungen).

Jeg synes du skal behandle vortene dine for å unngå å smitte partneren din. Hun kan også la seg undersøke slik at dere behandler eventuelt vorter hos henne samtidig.

Kjønnsvorter er ikke farlig i seg selv, men det er en økt risiko for livmorhalskreft hos kvinner med kjønnsvorter.