Johannesurt og p-piller - Svekkes virkningen?

Spørsmål

Vil effekten av p-piller eller johannesurt bli svekket når disse tas samtidig?

Medisiner: johannesurt og diane p-piller

Kvinne, 18 år

Svar

Det er et veldig viktig spørsmål du stiller. Johannesurt er blitt et populært middel mot lett uro og lette depresjoner. Det finnes også bevis for at johannesurt faktisk virker. Samtidig som man har funnet ut at johannesurt virker, har man også funnet ut at johannesurt påvirker effekten til en rekke medisiner, blant annet medisiner mot depresjoner og digoksin, en hjertemedisin. Sannsynligvis vil listen bare bli lengre etter hvert som dette studeres grundigere.

Tilbake til spørsmålet ditt. P-piller er også på "listen" av medisiner som påvirkes av johannesurt. I den medisinske litteraturen finnes det beskrivelser av at kombinasjonen p-piller og johannesurt kan gi økt fare for gjennombruddsblødninger, noe som kan tyde på at johannesurt kan føre til at effekten til hormonene i p-pillene blir lavere. Dette åpner igjen for at johannesurt kan senke den graviditetsbeskyttende effekten til p-pillene.

Det er altså mulig at johannesurt kan senke effekten til p-piller. Dette kan føre til uønsket graviditet. Du bør derfor unngå å ta johannesurt når du bruker p-piller, i hvert fall til det motsatte er bevist.