Irritert på leger og helsesøstre!

Spørsmål

Jeg begynte med p-pillen for ca. 5 mnd siden, og siden jeg er 16 år gammel får jeg gratis piller. Men noe jeg synes er skikkelig latterlig er at leger/helsesøster på skolen bare kan dele ut resepter til hvem som helst. Kjansen for å få blodpropp ved p-pille bruk øker jo hvis blodpropp er arvelig, men hvordan i helsike kan en 16 år gammel jente vite om det ligger i familien eller ikke?? Det er jo helt sykt av legene. Jeg fikk ingen informasjon om bivirkninger ect. ect. Og som anoretiker burde de så absolutt ikke gitt meg resepten siden pillene kan skape en enorm ubalanse i kroppen min ifølge min fastlege... Hva synes du om dette?? Hilsen irritert jente.

Sykdommer: anoreksi

Kvinne, 16 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner godt at du er irritert. Jeg synes det er bra at p-piller er lett tilgjengelig slik at det ikke blir så stor terskel for en ung jente å måtte gå på legekontoret til en alvorlig doktor :-) for å få resepten sin.

Imidlertid er det klart mot intensjonen med ordningen hvis leger og helsesøstre are deler ut p-piller uten samtidig å gjøre en grundig utspørring av jenta samt å informere om eventuelle bivirkninger.

Når jeg skriver ut p-piller er det naturlig å spørre om eventuelle tidligere sykdommer og plager, måle blodtrykket, og spesielt å spørre om spesielle sykdommer i familien. Det er det ikke bestandig man vet noe om, men hvis en spesiell sykdom har opptrådt ofte i familien (og da er det spesielt hjertekarsykdommer og blodpropp som er interessant) så vet man ofte om det, eventuelt kan man spørre foreldrene sine (forutsatt at det er greit at de vet om p-pillene..).

Dessuten skal legen motivere jenta fra å røyke, fordi dette øker risikoen for blodpropp kombinert med p-piller.

Om en anorektiker skal ha p-piller eller ikke er det ikke noe helt fasttømret svar på, men det må tas med i vurderingen før en gir p-piller, det er jeg enig med fastlegen din i.

Ta det gjerne opp med helsesøster og skolelegen hvis du synes ordningen fungerer dårlig!