Implantat for å unngå bivirkninger

Spørsmål

Har brukt p-pillen trinordiol i 6 år, men har det siste halvåret merket store humørforandringer (gråtelabil, depressivt tankeinnhold) uken før menstruasjon.Ønsker derfor et alternativ. Er i fast forhold, og har ingen barn. Hvordan er det med implantat, jeg tenker meg at dette inneholder ca samme mengde hormoner som minipillen siden de kan skilles ut fra implantatet svært regelmessig (antar jeg). Stemmer det, eller er hormonene av samme type og mengde som vanlige p-piller? Hvilke andre alternativer anbefales? Jeg liker ikke tanken på å proppe kroppen full av hormoner.

Medisiner: trinordiol

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Det er riktig at et implantat inneholder samme typer hormoner som minipillen; gestagener. Andre p-piller inneholder en kombinasjon av gestagener og østrogen.

En av bivirkningene med gestagener er også stemningsforandringer og psykisk labilitet. Når du har fått et implantat kan du ikke være sikker på at du ikke får akkurat de samme bivirkningene, og da er det dumt å ha brukt penger på denne prevensjonsformen. Jeg synes du skal teste ut minipillen før du eventuelt setter inn implantat.

Noe annet du bør tenke på er at kvinner reagerer svært forskjellig på forskjellige typer p-piller. Det kan derfor hende at skifte av p-pillemerke er nok for at bivirkningene dine skal forsvinne.

Hvis du ikke vil bruke hormonpreparater synes jeg spiral er et godt alternativ, den er veldig sikker og du slipper å tenke på prevensjonen.

Alle slike metoder har potensielle bivirkninger og ulemper. Les mer om implantat på linken over til høyre, eller på prevensjonssenteret vårt.