Hormonspiral til nybakt mor?

Spørsmål

Er nybakt mor og vil sette inn spiral. Tenkt mye på hormonspiral, men er dette å anbefale da jeg i fremtiden vil ha flere barn? Min fastlege fraråder meg å sette inn hormonspiral pga at denne spiralen kan føre til at det tar lengre tid å bli gravid på nytt enn ved vanlig kobberspiral. Evnt bivirkninger ved amming?

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære nybakte mor!

Gratulerer med den nye verdensborgeren!

Det er mange kvinner som velger hormonspiralen, både fordi den er det desidert sikreste prevensjonsmiddelet (utenom sterilisering), og fordi den minsker og i mange tilfeller tar vekk menstruasjonsblødningene. Du skal vente i minst 6 uker etter fødsel før du får satt inn spiral (med eller uten hormoner).

Det at du ønsker deg flere barn snart, er ikke til hinder for at du kan bruke hormonspiralen:

Når du og partneren din har bestemt dere for å prøve å bli gravide, får du fjernet spiralen hos lege eller gynekolog. Etter at du har tatt ut hormonspiralen, vil du antagelig få en menstruasjonslignende blødning. Denne blødningen skyldes at hormonpåvirkningen i livmorhulen er blitt forandret. Etter dette kan du bli gravid med en gang. Det er så vidt jeg kjenner til ingen grunn til å tro at det tar lenger tid å bli gravid etter at man har brukt hormonspiral enn vanlig spiral.

Du kan lese om hormonspiralen ved å klikke på linken oppe til høyre. Når det gjelder amming, så vil bittesmå mengder av hormoner komme over i morsmelken. Det er imidlertid i så liten grad at man regner det som usannsynlig at det vil kunne påvirke fosteret i de mengdene det er snakk om.

En annen ting er at mange kvinner opplever å miste menstruasjonsblødningene sine helt eller delvis etter noen måneder med hormonspiralen. Dersom du setter den inn når du ammer, kan det godt hende at du ikke vil få tilbake menstruasjonen når du slutter å amme. Det er greit å være klar over dette, så du ikke går rundt og engster deg for at du er gravid hele tiden!

Lykke til med det lille knøttet!