Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Homoseksualitet

Spørsmål

Hei Jeg har et spørsmål om homoseksualitet. Jeg har lest at homoseksualitet er naturlig i alt kjønnslig liv, fra mennesker til dyreriket. Men jeg lurer på: Hva er egentlig funksjonen til homoseksualitet? At hvis funksjonen til heteroseksualitet er å lage barn, hva er hensikten med homoseksualitet? Håper du kan gi meg svar på dette. Takk på forhånd.

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt.  Det finnes ingen enhetlig definisjon av begrepet homoseksualitet. Men ordet homoseksuell kommer fra gresk – homo – som betyr samme eller ens. Homoseksuell betegner individer som i hovedsak opplever seksuell tiltrekning mot en av samme kjønn som en selv.  Både norske og internasjonale undersøkelser etter 1970 viser at et sted mellom 3 – 5 prosent av den voksne befolkning har en seksuell orientering som i alt overveiende grad retter seg mot en av samme kjønn, det være seg i Norge eller Iran, for den saks skyld. 

Du sier at funksjonen til heteroseksualitet er å lage barn. Men det er bare en del av sannheten. Den viktigste bit av seksualitet, det være seg hetero- eller homoseksualitet handler jo om nytelse. Det er jo slik at vårt helsbegrep omfatter både en fysisk, psykisk men også sekeuell helse. Og en god seksuell helse handler om å gi kroppen og mennesket en god opplevelse av sin seksualitet. Seksualiteten handler om leve ut de følelser man har rettet mot seksuell lyst og nytelse- Og for ca. 3- 5 prosent av befolkningen er denne lyst og nytese rettet mot en av samme kjønn. Slik er det bare. Og funskjonen til homoseskualitet så vel som heteroseksualitet handler om å gi ens egen person og eventuell også partner en gof opplevelse av sin seksualitet.