Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid med P-stav?

Spørsmål

Hvor stor sannsynlighet er det for å bli gravid på p-stav? Satte inn implantatet implanon for 9 mnd siden. de siste 4 ukene har jeg hatt noe som jeg vil betegne som svake kynnere (har ett barn fra før) og bevegelser i magen. Menstruasjonen har vært veldig uregelmessig fra begynnelsen av. Nå har jeg hatt en større blødning med veldig mørk farge og slim. Satte inn p-stav i god tro om at den skulle være helt sikker,men nå begynner jeg å lure. Kan jeg være gravid? Kvinne, 23 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

P-stav er en prevensjonsmetode som innebærer at en tynn, plaststav legges inn under huden på innsiden av den ene overarmen. Plaststaven inneholder hormonet et hormon av sammen typen som du finner i mini-piller. Daglig utskiller plaststaven en liten mengde hormon som er tilstrekkelig til å gi deg sikker prevensjon. Hormonet som p-staven skiller ut, medfører at du ikke får eggløsning. I tillegg påvirkes slimet i livmorhalsen slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. På denne måten unngår du befruktning.

I alle praktiske formål kan metoden regnes som 100% sikker, og kan omtrent sidestilles med sterilisering, slik at jeg har ingen mistanke om at du er gravid. Det er kjent at metoden ofte gir bivirkninger i form av ureglemessige blødninger, og den kan også gi menstruasjonssmerter. Jeg tror derfor at de plagene du opplever skyldes bivirkning av P-staven, eller evt noe helt annet. Etter 3 år er hormonmengden som utskilles blitt så lav at staven bør skiftes.

Håper svaret kan være til hjelp!