Forvirring om p-piller!

Spørsmål

Jeg går på p-pillen trionetta, og lurer på noe angående den. På pakken står det "Når alle 28 tablettene er tatt fra et brett, begynner du på neste brett uten opphold med 1.tablett på den samme ukedag som første tablett på det første brettet. Den månedlige blødningen kommer hver 4. uke og på den tiden hvor du tar de store hvite tablettene"
Kan dette med de store hvite tablettene stemme? De store hvite tablettene er jo for den siste uken i syklusen, altså uken FØR menstruasjonen... menstruasjonen min kom litt for tidlig første gang etter jeg begynte med pillene, derfor har jeg menstruasjon når jeg tar de store hvite tablettene... Men er ikke dette en feilopplysning i bruksanvisningen?

En annen ting er at det står at man skal begynne å ta den første tabletten første dag i menstruasjon, men nå som jeg har kommet litt "ut av" syklusen tar jeg ikke den første tabletten på nytt brett når jeg får menstruasjon. Jeg skal vel ikke vente til neste menstruasjon med å begynne på neste brett?

På forhånd takk!

Kvinne, 18 år

Svar

Det som står i bruksanvisningen stemmer nok. Det er helt normalt at du får menstruasjonen mens du holder på med de store hvite tablettene. De hvite tablettene er faktisk "narrepiller" og er kun der for å hjelpe deg, slik at du skal få tatt p-pillene riktig. På brettet er det kun de 21 første tablettene som inneholder hormoner. Faktisk er det vel så vanlig å bruke p-piller der du bare har 21 tabletter pr. brett og man må da ta en ukes pause etter hvert brett.

Nå når vi har fått oppklart denne misforståelsen, så er du kanskje med på at du ikke er kommet "ut av syklus" også. Dette med å ta p-pillen på første menstruasjonsdag gjelder bare når du begynner med p-pillen. Senere tar du bare p-piller hver dag (så lenge du har 28 tabletter pr. brett), egentlig uavhengig av når mensen kommer.