Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For tidlig sædavgang

Spørsmål

Hei

Jeg er 24år, og sliter med for tidlig utløsning.
Finnes det noen behandling/operasjon som skal hjelpe for dette?

Mann, 24 år

Svar

Hei!

Undersøkelser har vist at for tidlig sædavgang opptrer hos 30-40 prosent av seksuelt aktive menn. Den manglende evnen til frivillig å kunne forsinke sædavgangen er blitt foreslått definert på flere måter, blant annet basert på 1) antall støt inn i vagina innen sædavgang, 2) tiden fra man fører penis inn i vagina til sædavgang eller 3) tiden inntil partneren fikk orgasme.
Som du sikkert har funnet ut så finnes der hundrevis av mer eller mindre seriøse råd om hvordan man best kan få utsatt utløsningen, alt fra å tenke på isbjørner og fotball til forskjellige kremer og salver som skal senke følsomheten i penis. Hvorvidt noe av dette hjelper er nok litt individuelt men i hvert fall når det gjelder de forskjellige salvene som det averteres for så er nok effekten mildt sagt tvilsom. Det eneste tiltaket som har vist seg effektivt hos en del når det gjelder å senke følsomheten er faktisk bruk av kondom.

De viktigste hjelpemidlene mot for tidlig utløsning er nok først og fremst bygget på kommunikasjon og "trening" mellom deg og din partner. Den mest brukte metoden her er den så kalte starte-stoppe metoden, dette viser seg svært effektivt for de aller fleste.

"Oppskrift" på starte-stoppe metoden (skrevet av Dr. Moen):
- For det første er det viktig at du og partneren din er sammen om dette. Kanskje synes du det er pinlig å snakke om? Egentlig er det jo ikke det. For tidlig utløsning er som sagt veldig vanlig, og partneren din merker det jo uansett. Så, ikke vær sjenert, men si det som det er: det går ofte litt for tidlig for deg. Nå har dere sjansen til å gjøre noe med dette - slik at dere får et enda bedre sexliv sammen.

- Det første dere gjør er å lage noen regler sammen. I den første fasen skal regelen være at dere ikke har samleie. I stedet skal partneren din onanere deg mens du ligger på ryggen, og er helt "passiv". Når du kjenner at det nesten går for deg, skal du si stopp. Da skal partneren din klemme bestemt (men ikke slik at det gjør vondt) like under penishodet, og holde grepet i omtrent 10 sekunder. I begynnelsen kan det være at du sier stopp for seint, slik at det går for deg alikevel. Men, etter hvert - med litt trening - klarer du å si fra i tide.

- Etter et halvt minutts tid, når du kjenner at utløsningsfølelsen har gitt seg, skal partneren din onanere deg på nytt. Når du kjenner at det er like før det går for deg, sier du stopp igjen. Dere venter et halvt minutts tid, og gjør det samme enda en gang. Til sammen bør dere gjøre dette 5-6 ganger hver gang dere har sex, før partneren din får onanere deg til det går for deg.

- Siden du har vært passiv helt til nå, kan det være at du deretter vil onanere partneren din?

- Når dere har hatt sex på denne måten en stund, og føler at dere behersker denne metoden godt, er dere klare for fase 2. Kanskje tar det et par uker, kanskje fire, før dere er kommet så langt. I denne fasen skal regelen fortsatt være at du ligger på ryggen og er passiv når dere har sex. Kjæresten din setter seg på deg og beveger seg opp og ned til du kjenner at det nesten går for deg. Da hopper hun av og klemmer rundt penis på samme måten som før, venter et halvt minutts tid og setter seg på deg igjen. Igjen er det slik at dere gjentar dette 5-6 ganger før du lar orgasmen komme.

Når dere har brukt denne metoden en stund, vil du etter hvert merke at du har begynt å trene deg opp til å utsette orgasmen. De fleste som prøver metoden, har god effekt av den. Hvis dere synes det er vanskelig å få til dette uten nærmere veiledning, kan dere oppsøke en lege som arbeider med sexologiske spørsmål.

En del menn benytter seg også av ulike former for antidepressiv medisin for å bedre symptomene.
Det finnes ingen form for kirurgi mot fortidlig sædavgang.

De egentlige årsakene til for tidlig sædavgang blir vanligvis betraktet som psykologiske og det er sjelden snakk om biologisk sykdom. Eventuelle biologiske tilstander kan være sjeldne nervebetingede sykdommer (for eksempel multippel sklerose) og tilstander som gir økt følsomhet av penis samt betennelse i prostata (prostatitt).

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-