Ereksjonsproblem

Spørsmål

Jeg har et alvorlig problem angående sex. Jeg er 67 år, mann. Jeg har i mange åra tatt blodtrykksdempende medisin, siden ca. 2013, for tiden er det Candesartan Krka (16 mg) kombinert med Actavis (65 mg). Jeg opplevde etter hvert problemer med ereksjon, og fikk utskrevet og prøvde Viagra, Levitra og Cialis, som jeg brukte sist, men dessverre med liten suksess (tok 3 tabletter a 5 mg). Jeg onanerer vanlig ellers og får ereksjon uten problem og sædutløsning. Når jeg er sammen med en kvinne, får jeg ereksjon, men akkurat når penis skal føres inn i skjeden, blir den slapp. Dvs. jeg greidde å gjennomføre et fullbyrdet samleie sist fredag (21.9) med sædutløsning (2 år siden sist jeg hadde sex), men ikke dagen etterpå (22.9). Jeg kan ikke forstå annet enn at dette er psykisk, en slags prestasjonsangst overfor meg selv (?) eller noe lignende. Tilstanden har allerede helt klart ødelagt et forhold til en kvinne som jeg var glad (for 2 år siden, hun sa det selv) og muligens til to andre kvinner. Alle i femtiårene. Den kvinnen jeg har truffet nå er 51 år gammel, og jeg er veldig interessert i beholde henne. Men sex betyr mye for kvinner, det er helt klart og med slike problemer som jeg har, fungerer sexlivet ikke i lengden, det er min triste erfaring. Hva skal jeg gjøre?

Mann 67
Svar

Hei

Du forteller at du står på 2 typer tabletter for å dempe et forhøyet blodtrykk. Men du skriver Actavis 65 mg. Det må nok være en misforståelse for det er et medisinfirma og ikke et medikament. Men det andre medikamentet skal ikke ha noen innvirkning på din seksuelle funksjon. Du forteller videre at du har forsøkt Viagra samt Levitra og Cialis. Det siste sier du er 5 mg. Men det er en lav dose. Og du forteller at du får ereksjon når du onanerer alene samt sædutløsning. Så det sier meg at her er det nok ingen fysisk årsak til ditt ereksjonsproblem. Og nok som du selv er inne på nok mer forårsaket av prestasjonsangst, som vi på fagspråket kaller det. Det er somdu  forteller at du ved samleie kan få ereksjon, men at den så faller når du skal penetrere ved samleie. Det er nok dessverre slik at tanker om prestasjon som kommer opp når du skal ha samleie med en kvinnelig partner, kan være nok til at disse prestasjonssignalene blokkerer signalene til ereksjonen. Men her kan ett av disse medikamentene som du har tatt være til god hjelp. Men i større doser. Det betyr at jeg vil anbefale deg å bruke full dose på Cialis (eller tadalafil som er det samme men billigere) på 20 mg. Og så vil jeg anbefale deg å be din fastlege om å måle din Tesosteron. Fordi dette er det hormon som styrer din seksuelle lyst, og som hos mange menn litt opp i årene får ofte et lavere nivå. Men først og fremst bruk full dose tadalafil neste gang, og prøv å legge bort alle tanker om prestasjon!