Diane, gravitest m.v.

Spørsmål

Hei!

Jeg er ei jente som nå har gått på p-piller i tre år. Jeg studerer på Sørlandet, men er fra Østlandet og har ikke fastlege på studiestedet.

Spm 1: Etter at jeg en tid gikk med tendenser til kløe over hele kroppen, sluttet jeg på pillen fordi det stod at hvis kløe oppstod som bivirkning, så skulle man avslutte behandling. Derfor har jeg ikke gått på pillen siden september. Tror du det vil være hensiktsmessig å forsøke med Diane en gang til, og se om kløen oppstår på nytt? (har resept fram til 2005).

Spm 2: Etter at jeg sluttet på pillen har jeg bare hatt mens én gang, i begynnelsen av oktober -og skulle derfor hatt mensen for to uker siden på førstkommende mandag. Tanken om graviditet har streifet meg og jeg har to ganger testet negativt med Quick Respons, men menstrasjonen har enda ikke kommet. Mitt spørsmål er _ kan jeg allikevel være gravid, selv om jeg har testet negativt? Ble litt engstelig da jeg hørte at en bekjent som hadde testet negativt, fikk bekreftet graviditet hos lege, og gikk hjem og testet seg en gang til med negativt resultat. Og hvis det skulle være kroppen som bare er i ubalanse, hvor lang tid er det normalt at det tar for kroppen å komme inn i normal syklus?

På forhånd takk!

Medisiner: Har brukt Diane 3x21 tbl. som prevensjon inntil for to mnd. siden

Kvinne, 22 år

Svar

Hei !

Spørsmål 1:
Vedr. Diane. Dette er en tablett som ikke brukes dersom man utelukkende har bruk for prevensjon. Det er nemlig primært en medisin som brukes mot kviser, seboroisk eksem og uønsket hårvekst, og prevensjonsvirkningen er egentlig en "tilleggseffekt" til dette.

Hvis ikke man har behov for behandling mot store kviseproblem og/eller uønsket hårvekst, så skal man altså ikke bruke denne, og heller velge en annen "alminnelig" p-pille.
Forskjellen på Diane og andre p-piller er at Diane har et høyere hormoninnhold.
Noen kan få kløe som bivirkning av Diane, og da skyldes det av og til at Diane har påvirket leveren, og man kan få økte mengder med leverenzymer som kan påvises med blodprøver. Hvis dette evt har skjedd hos deg, skal du ikke prøve Diane igjen.

For meg virker det nok mer fornuftig og tryggere at du heller velger en annen "vanlig" p-pille, og dersom det er slik at du trenger behandling mot f.eks. kviser, så er der jo en rekke andre effektive preparater mot dette, spør evt legen din om dette.

Spørsmål 2:
Din hjemme-graviditetest er meget sikker, men vil aldri bli 100%.
Siden du tenker å begynne på p-piller igjen, må du jo være helt sikker på at du ikke er gravid, så derfor vil jeg anbefale at du tar en graviditeteskontroll hos legen også. I tillegg slipper du å gå å bekymre deg og spekulere.

Dersom du ikke er gravid, så kan det at du ikke har fått regelmessige sykluser igjen, være en ettervirkning av Diane pga det høye hormoninnholdet, og det kan av og til gå noen mnd før normale regelmessige menstruasjoner kommer igang igjen.

Lykke til videre !