Bør jeg slutte med p-piller?

Spørsmål

Bør jeg slutte med p-piller, evt. skifte p-pille type/merke? Jeg har brukt p-piller sammenhengende i drøye 15 år. Jeg bruker nå Yasmin - jeg brukte tidligere Trionetta, men det gikk visst ut av produksjon, og før det brukte jeg Marvelon. Jeg lever i et fast og godt parforhold (vi har vært sammen i ca. 16 år). Vi har ikke og ønsker ikke barn. Jeg er 165 cm høy og veier 57 kg. Jeg røyker ikke og her heller aldri røykt. Jeg har forstått det slik at man ikke kan fortsette med p-piller til overgangsalder (at p-piller ikke anbefales til kvinner over en viss alder) - men det stemmer kanskje ikke? Min mann er forsåvidt innstilt på å sterilisere seg; han ønsker nok heller det enn å bruke kondom, men samtidig er nok dette litt vanskelig for ham. Min primære bekymring er vel faren for kreft senere i livet. Jeg leste også på www.prevensjon.net at p-piller med østrogen kan gi økt risiko for slag for kvinner med migrene med aura. Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har migrene med aura. Jeg har aldri tatt medisiner for dette, først og fremst fordi jeg mener at jeg har så sjeldne anfall at jeg ikke ønsker det (selv om dette nok i perioder er ønsketenkning fra min side). Min migrene er stressutløst, og kommer typisk i forbindelse med mye stress på jobb (kontorjobb med mye, til tider intenst, arbeid foran PC). Jeg ble operert for transposisjon av de store kar (TGA) da jeg var 15 måneder gammel, men jeg har aldri tatt medisiner eller lignende for dette, og hemmes overhodet ikke av det. Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ja, jeg synes du burde bytte prevensjonmetoden.

Migrene er en vanlig bivirkning av p-piller som inneholder østrogenhormonet, som for eksempel Yasmin, Trionetta eller Marvelon.

Det finnes en sammenhang mellom østrogennivået og migreneanfall. Når østrogenet faller etter å ha vært høyt i noen dager, kan det fremkalle et migreneanfall. Kombinasjons-p-piller inneholder østrogen. Man har tre uker med østrogen, mens den fjerde uken er en pauseuke. Dette betyr at det kommer et fall i østrogennivået, og dette kan føre til migrene.
Dessuten har de som har migrene med aura og bruker p-piller med østrogen en viss økt risiko for hjerneslag; det stemmer dessverre. Så derfor anbefaler jeg deg å slutte med Yasmin og bytter til et prevensjonsmiddel som ikke inneholder østrogen.
Det finnes rene gestagen-p-piller. De heter Cerazette eller Condulag. P-pillen Cerazette hemmer eggløsningen og er like sikker som kombinasjons-p-piller. Den har 12 timers ”glemmetidsrom” som kombinasjons-p-piller, i motsetning til minipillen Condulag, som bare har 3 timer. P-sprøyte og hormonspiral inneholder heller ikke østrogen. P-sprøyter settes hver 3. måned, og er litt mindre sikker enn p-piller.

Hormonspiralen (Levonova) inneholder kun en liten mengde gestagenhormon, og virker nesten kun lokalt i livmoren. Den er nesten like sikker som sterilisering! Spesielt kvinner med migrene kan ha god effekt av denne spiralen. Hvis jeg hadde vært deg, hadde jeg valgt hormonspiralen.

(Når det gjelder p-piller og alder, anbefales det å slutte med p-piller når kvinnen er over 35 år gammel og røyker. Men friske kvinner som tidligere har brukt p-piller uten problemer og ikke røyker kan fortsette med p-pillen selv om de er over 35 år. Dette gjelder selvsagt kun hvis det ikke er tilfeller av blodpropp i familien.)

Håper jeg kunne hjelpe deg, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-