Bivirkninger av p-piller

Spørsmål

Hei! Lurte på:Er det ofte mange blir deprimerte eller lettere nedfor av å gå på p-piller? Har gått på p-pillen loette28 i ca et år nå,og ha merka at dette året har vært mye tyngre enn før.Tar plutselig så mye lettere til tårene feks,noe jeg egentlig ikke pleier å gjøre. En annen ting:loette har vært borte fra apoteket enn stund pga tomt på lager og i reserve fikk jeg da microgynon. begynte med den for ca to uker siden,og i det siste har jeg blitt veldig gul i øynene.Bør jeg slutte med p-pillen?kan det være gulsott? Håper på svar!

Relevante sykdommer/medisiner: p-pille

Kvinne, 21 år

Svar

Hei !

Det er en kjent bivirkning, at noen reagerer med psykiske forandringer som f.eks. depressive trekk eller irritabilitet, evt nedsatt sexlyst, ved bruk av p-piller. Hvis man opplever dette, bør man bytte til en annen type og se om det fungerer bedre, evt vurdere annen ikke-hormonell prevensjon.
Men husk nå på at man kan bli deprimert av andre årsaker også, det behøver ikke å skyldes p-pillen man bruker.
Men det er jo enkelt å bytte p-pille merke og se om plagene blir mindre.

Det at du nå er blitt veldig gul i øynene, er et mulig alvorlig symptom som taler i retning av et eller annet galt med leveren din. Du må snarest mulig oppsøke lege for å finne årsaken til dette. Gulsott som du nevner, er en av mange mulige årsaker.
Å tenke på Microgynon i denne forbindelse er nok ikke aktuelt.

Lykke til, og bestill time til legen imorgen.