Bieffekter av hormonspiral?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 34 år. Jeg har 3 barn på 14, 10 og 6 år. Jeg fikk satt inn ny hormonspiral i februar i år - Levonova. Før dette har jeg brukt hormonspiral i 5 år.
Det siste halve året er det som om jeg har forandret personlighet, og jeg lurer på om det kan ha noe med spiralen å gjøre. Jeg har forferdelige humørsvingninger og blir lett irritert eller deprimert og gråter - og jeg har ingen grunn til å være det. Jeg har bestandig vært veldig seksuelt aktiv og gledet meg over det, men plutselig er det som lysten har blitt borte. Det er som om kroppen er ute av kontroll. I tillegg får jeg av og til hetetokter, som lyn fra klar himmel. Jeg har vært til gynekolog og sjekket at spiralen sitter som den skal. Han sa at bivirkninger kan oppstå, men at de skal gå over etter noen måneder. Samboeren min synes også at jeg har forandret meg etter at jeg fikk skiftet spiralen. Jeg føler at mine symptomer har forsterket seg, jeg skjønner ikke hvorfor og det skremmer meg.

Jeg lurer på om:

a) Kan tilstanden min skyldes spiralen, og vil det evt. være et bedre alternativ å sterilisere meg - jeg ønsker ikke flere barn.

b) Dersom det er lite trolig at dette skyldes spiralen, hva kan det da evt. skyldes og hvorfor? Og hva vil du råde meg til å gjøre. Jeg synes det er veldig ekkelt og skummelt å ha det sånn som jeg har det nå.

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er påfallende at du har fått disse bieffektene av hormonspiralen etter at du skiftet, hvis du ikke hadde det slik med den tidligere. Det kan være det har inntruffet en hormonforstyrrelse. Jeg synes du skulle få tatt lab.prøver med hormonstatus. Ellers er det vanskelig å finne ut av dette uten at du får tatt ut spiralen en periode,for å se om plagene forsvinner, noe de vil gjøre hvis de skyldes spiralen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-