Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

62-åring med ny kjæreste, får ikke ereksjon

Spørsmål

Jeg sliter med ereksjon. Har vært i et dårlig forhold seksuelt og har ikke hatt sex med noen de siste 4 årene. Nå har jeg truffet en ny dame og det fungerer ikke som det bør gjøre. Jeg er 62 år men i utmerket fysisk form - trener absolutt hver dag. Var hos legesjekk i dag og blodtrykk var 122/73 og hvilepulsen min er rundt 45 og styrke er langt over middels for alle årsgrupper. Jeg har dog en nerveskade og trange forhold i nakke og prolaps i rygg. Hva kan jeg gjøre?

Mann 62
Svar

Hei.


Hvis man er i fysisk god helse, slik du er, vil det i det helt store flertallet av tilfeller av dårlig ereksjon, skyldes psykologiske forhold. Tenning, ereksjon osv er "99% mentalt". Og selv om du nå har truffet en ny dame og forholdene skulle ligge godt til rette for ereksjon, så er det allikevel nok av psykologiske fallgruver, som kan forstyrre seksualfunksjonen. Ikke minst vil spenninger og forventninger til god sex, forventninger om å ikke skuffe henne, ikke strekke til, frykt for å ikke få ereksjon osv, kunne være meget effektive ereksjonshemmere. 

Den viktigste løsningen på slike ting er derfor å ta det opp som et tema med den man tenker å ha sex med, dvs fortelle fortrolig noe om at "jeg har ingen problem med å få ereksjon, men du skjønner vi menn er laget slik at dersom det blir forferdelig viktig å "prestere" ereksjon, så kan det ødelegge ereksjonen" osv.  Da tar du luften ut av ballongen, fjerner prestasjonselementet, og ofte er det det som skal til. Utover dette er det også ofte en god løsning for å komme ut av onde sirkler med negative forventninger og "falsk læring" om at du ikke får ereksjon, det å bruke en Viagra eller tilsvarende noen ganger. Da "relærer" du at du fungerer seksuelt, ved å erfare at du fungerer. Da taes bekymringsdelen vekk av det hele, og det er ofte det som skal til for å løse slike midlertidige floker.  Det kan du få på resept fra legen din, og jeg ville ikke hatt særlig høy terskel for å prøve dette, om jeg var deg. 

Hvis du får ereksjon som forventet ved seksuelle fantasier og onani, altså alene og uten partner, men ereksjonen svikter i samleiesituasjoner, så er det et bevis på at det handler om slike psykologiske forhold som jeg har har luftet for deg. Det kan være godt å vite, for da vet du at det ikke er noe fysiske årsaker til ereksjonsproblemer, men kun psykologiske, og da vet du isåfall også hvordan de skal håndteres. 


Håper at mine råd og innspill kan være til nytte for deg. Ha det bra.