Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

27-årig mann med mindre sexlyst enn kjæresten

Spørsmål

Mann 27 år. Sliter med sex lyst. Har vært sammen med dama i 2 år, og bodd sammen i ca 1.5 år. Har ca sex 1-2 ganger i uka. Aner egentlig ikke på hva som er normalt, men det er som regel hun som tar inniativ til å ha sex, og som regel når hun gjør det har jeg ikke lyst. Det er ikke det at jeg ikke syns hun er tiltrekkende eller at jeg vil ha sex med noen andre, føler rett og slett det er litt tiltak å ha sex. Skal først få henne skikkelig våt, og når vi har sex har jeg en tvangstanke om å få henne til å komme først. Da bruker jeg fingrene til å stimulere klitoris mens vi har samleie. Syns det er godt når jeg kommer så klart, men alt annet synes jeg er litt ork, og jeg nøler mer og mer for hver gang. Har sagt ifra til henne om alt jeg føler, men hun blir som regel sur på at vi har så lite sex og vil ikke at kun jeg skal få komme. Har prøvd med glidemiddel og binne hverandre fast med øynene igjen men føler at det heller ikke hjelper så mye. En annen ting er at jeg merker selv med årene at jeg har mindre sex lyst og runker mindre, runker av og til men det blir mest fordi at det er mye lettere å gjøre enn å ha sex, for da kan jeg komme fort og bli ferdig med det. Ser på porno når jeg runker men vil påstå at jeg ikke er så særlig begeistra for det. For ikke alt for lenge siden var vi borte ifra hverandre i 2 måneder, håpte på da jeg skulle ha mer sex lyst etter en så lang pause. Men den pausen hjalp egentlig ingenting, lysten er den samme som før. Problemet er at hun kunne hatt sex hver dag, mens jeg kunne greid meg fint med kun 2 ganger i måneden. Kjenner jeg får veldig dårlig samvitighet også når jeg avviser henne, det blir veldig dårlig stemning. Hva kan jeg/vi gjøre for at ting skal bli bedre for oss begge? Tilleggsinfo: vi hadde nok mer sex før men det er blitt mindre og mindre av i det siste. At jeg har lite sex lyst vil jeg heller ikke skylde på stress, lite søvn eller noe sånt, til og med når jeg føler meg helt tipp topp så får jeg nesten ikke så lyst heller da.

Mann 27
Svar

Hei.


Du er ganske så ung til å begynne å kjenne mindre sexlyst av fysiogiske årsaker, som f.eks. synkende testoteronnivåer. Derfor er det mer sannsynlig at dette skyldes psykologiske årsaker, mer om det etterpå. Men jeg synes nå uansett at du skal oppsøke fastlegen din for å måle dine testoteronnivåer, for lave nivåer kan gi nedsatt sexlyst. Det at din nedsatt sexlyst også gjelder onanering, altså at den ikke bare er knyttet opp mot partner, men generell, kan faktisk tyde i retning av hormonelle årsaker. Dersom du av en eller annen grunn skulle ha nedsatt testoteronnivå, så vil fastlegen utrede deg for årsaker til dette, samt evt gi deg behandling i form av en liten dose testoteron for å normalisere / øke nivåene. Det har ofte en slående effekt på sexlysten, dersom årsaken er hormonell. Husk at blodprøver for testoteron må taes så tidlig som mulig om morgenen, og minn legen på at også prøven SHBG må taes, for det er verdien FTI (Fri Testoteron Indeks) som legen skal vurdere hos deg, ikke totalmengden testoteron, og den regnes ut slik: 

(testoteron x 10) : SHBG = FTI. 


Så til det psykologiske: 

Ting kan ofte ha flere årsaker, og vi mennesker er jo ihvertfall til enhver tid både fysiologiske og psykologiske vesener. En pleier å si at sex sitter "99% i hodet". Det meste av tanker og følelser vil kunne påvirke sexlivet i begge retninger. Her ser jeg du beskriver en situasjon med stor grad av "prestasjon" fra din side: Du har nærmest påtatt deg en "jobb" med å få henne til få orgasme før deg. Du sier jo faktisk også at det er en tvangstanke. Det høres slett ikke greit ut, og når jeg leser det du skriver om dette, får jeg jo nærmest inntrykk av at du beskriver sex som en kjedelig og rutinemessig arbeidsplass, fremfor spenning og glede. Det i i en slik grad at det er vanskelig å se for seg at dette ikke antagelig forklarer en god del av din nedsatte sexlyst. For hvem synes det er ok å gå på en kjedelig og pliktmessig "jobb"? Og dette gjør igjen henne sur, noe som også sikkert ikke virker forsterkende på din sexlyst. Dere har forsøkt å snakke om dette, det er bra, men dere har ikke fått sving på det. Jeg synes derfor at dette høres såpass viktig og vanskelig ut for dere, at dere kanskje bør vurdere å oppsøke en sexolog for felles samtaler og rådgivning, det vil dere kunne sa stor nytte og glede av. 


Så til dette med "antall ganger i uken", hva som er vanlig osv. Her er grunnen alt normalt, og gjennomsnittstall som man kan regne ut ved å spørre x antall mennesker om hvor ofte de har sex, har ingen informasjonsverdi for enkeltpersonen. Noen vil ha sex flere ganger daglig i perioder av livet, andre en gang i uken eller sjeldnere. Det varierer med livsfaser, og det er også individuelt forskjellig fra person til person. Det kan f.eks. være at din kjæreste har et høyere behov for og ønske om sex enn det du har, og hvis dere finner ut at det faktisk er slik, så er det også greit, og ikke noe negativt som må føre til at du må grue deg for å "levere" hennes orgasmer så og så ofte. Det finnes et vell av andre muligheter, kun fantasien setter begrensinger, for hvordan dere kan løse dette, og det er fremfor alt ikke slik at du må på den rutine- og pliktmessige "penetrere-stimulereklitoris-levere henne orgasme"-arbeidsplassen du beskriver.


Håper at mine råd og innspill kan være til nytte for dere, lykke til!