Samlivsproblem

Spørsmål

Har vært vært i et svært fint samboerforhold fra 1982 (jeg var da 32 år og han 25 år) med en mann som har vært snill, omtenksom, kjærlig - kort sagt utrolig flott. Fikk sommeren 1990 konstatert klamydia etter en rutinemessig gyn.undersøkelse. Forsto da ikke hvordan jeg kunne ha fått det. Hadde ikke hatt andre sexpartnere enn min samboer siden vi ble sammen i 1981. Han sverget på at han heller ikke hadde det.
Først sommeren 2002 innrømmet han en one-night stand i begynnelsen av 1987. Kan jeg ha hatt klamydia i 3 1/2 år uten å ha symptomer? Eller må han ha fått det overført på et senere tidspunkt (nærmere 1990)?
Sommeren 2003 fikk jeg ut av min samboer denne historien: Allerede da vi var nyforelsket i 1981/82 hadde han to samleier med en kvinne da han var borte på kurs. Han begynte på et tidlig tidspunkt i forholdet vårt i ønske å gå ut på byen alene for å treffe kompiser. Det var OK for meg. Så var han altså utro igjen den ene gangen i 1987. Utover høsten 1988 klinte han og "prøvde han seg på" en kvinne på en privatfest, en annen da han var på et kurs og en tredje satt han og klinte med i full offentlighet på en stor fest der jeg var til stede. Det siste tilfellet fikk jeg selvfølgelig vite. Jeg fikk sjokk, men etter noen måneder uten å få svar fra ham på hvorfor han hadde gjort det, bestemte jeg meg for å slutte å tenke på det og gikk videre. Nevnte det aldri mer. Etter det fortsatte han å gå på byen, og i løpet av 1989 har han i noen måneder prøvd seg på en fjerde kvinne som han klinte med utenfor et utested. I 1990 var han borte på jobb i en by lengre sør i landet i 6 mnd., 3 mnd. først på året, så hjemme noen mndr., og så borte i 3 mnd. Det var altså da han var hjemme den sommeren at jeg fikk konstatert klamydia. Det neste som skjedde i forhold til andre kvinner var i nov. 1992. Da hadde han samleie med en femte kvinne da han var på nachspiel hos henne. Utpå nyåret 1993 ringte den samme kvinnen til ham og ba ham komme til henne. Han dro og de hadde igjen samleie. Mens alt dette har pågått har vi to hatt et fint forhold, også seksuelt, det mener vi begge to.
Men, etter 1993 fikk han problemer med ereksjon når vi skulle ha samleie. Det ble verre og verre. Han sa ingen ting til meg, men bare avviste meg bryskt når jeg etter hvert tok initiativ til sex. Jeg forsto ingen ting, ble skikkelig redd for at han hadde funnet en annen og spurte om det etter en tid. Han svarte nei, og jeg trodde ham. Jeg tenkte lenge at det måtte være noe feil med meg (utseendet, ikke nok spennende osv.), men etter hvert slo jeg meg til ro med at han måtte være blitt impotent. Fra ca. 1994/95 hadde vi aldri noe intimt samliv. Han flyttet på et eget soverom i 1999. Han sier nå at han har brukt alkohol mer og mer etter hvert som årene har gått. Spesielt fra 1990 har det økt på til at det sommeren 2002 var ca.1/2 liter sprit hver dag. Det som gjorde at disse tingene begynte å komme frem, var at jeg sommeren 2002 oppdaget at han så på porno på internet om kveldene/nettene på sitt soverom. Da hadde han holdt på med det i nesten 3 år. Jeg ble sjokkert og konfronterte ham. Han bagatelliserte det, men skjønte etter hvert at det var feil overfor meg i vår situasjon uten seksualliv. Jeg fant litteratur om ereksjonssvikt og vi snakket om det, han flyttet tilbake til soverommet vårt, og etter hvert ble problemet borte. Da vi senere på sommeren var på ferie begynte jeg å stille spørsmål om hvorfor han fikk ereksjonssvikt nesten 10 år tidligere. Det var da han fortalte meg om det ene utroskapet i 1987.
Alt det andre fikk jeg vite sist sommer. Han sier han har vært glad i meg hele tiden. De andre har ikke betydd noe, det har vært bare seksuell opphisselse. Han har ikke hatt dårlig samvittighet eller følt at han har gjort noe galt. Nå ser han at det har vært galt, og han er lei seg fordi han ser at det har gjort meg vondt. Han har ingen forklaring på hvorfor han fikk ereksjonssvikt. Han ønsket at vi kunne legge dette bak oss å gå videre. Det kunne selvfølgelig ikke jeg. For et par uker siden orket han ikke han mer av mine spørsmål om hvorfor og hvordan han har kunnet bli sånn og gjort dette, han flyttet fra meg.
Hva betyr alt dette?

Kvinne, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Ja, det høres ikke ut som du hr det så bra, og jeg forstår godt at du ikke kunne legge alt dette med din samboer bak deg. Men det er ikke lett å leve med en samboer som har andre forhold på si; og som ikke er ærlig og åpen.
Det høres nok ut som han ikke helt er verdt din oppmerksomhet og kjærlighet spør du meg; så mitt råd er å prøve å se fremover og kanskje kunne finne deg en mann som virkelig setter pris på deg og er ærlig og ikke lyver.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-