Kontinuerlig svie og brenning nedentil

Spørsmål

Hei. Jeg har i ca. 9 uker nå hatt underlivsplager. Det er en brennende følelse, og ofte svie (kjenner vanligvis ikke på dette konstant hele dagen, alltid når jeg legger meg). Etter disse symptomene og at dette oppstod rett etter et samleie (dagen etter) var jeg sikker på at dette måtte være en kjønnsykdom, og så at nesten alle symptomer stemmet med herpes. Bestilte meg time til gynekolog for konsultasjon da jeg fortsatt kjente på dette for 2 uker siden, og fikk beskjed om at underlivstesten min var fin (ingen sykdommer), og hun sa det ikke kunne være herpes fordi da hadde jeg vært helt sikker. Hun sa derimot at jeg hadde veldig irritert og tørr hud, samt sopp (fikk resept på Donaxyl, gikk på denne kuren i 7 dager uten bedring, og betnovat salve). Jeg merket sår (1 eller 2) for ca 4 uker siden, men ingenting etter det. Har også lest at et utbrudd vanligvis varer 1-2 uker, men nå har jeg altså kjent på svie og en brennende følelse i 9 uker? Har kjent enda mer på plagene etter at jeg hadde samleie sist (hadde ikke hatt samleie siden plagene oppstod). Kan det rett og slett være irritert hud? hun sa også at sår kunne oppstå når huden var så irritert. Har aldri kjent på slike plager før. Må tilføye at jeg kjente på akkurat like smerter samme dag som jeg var hos gynekolog, og hun så ingen tegn til herpes.

Kvinne 20

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det høres ikke greit ut å ha så vondt som du beskriver. Imidlertid er det ikke mulig å stille noen sikker diagnose ut fra det du skriver siden dette nok kan være flere ting, eventuelt flere ting på en gang. Du forteller at du kjente at noe var galt allerede etter en dag etter samleiet. I seg selv er det da usannsynlig at akkurat det var et symptom som sannsynligvis kom av noe som var seksuelt overført, det er for tidlig, det aller meste tar fra dager til uker etter smittetidspunkt før det gir symptomer. 


Du gikk til gynekolog etter ca. 7 uker (for ca. 2 uker siden) og ble undersøkt. Gynekologen sa at dette ikke var herpes siden hun vel da ikke fant noe som lignet på herpessår. Videre fikk du donaxyl i 7 dager. Dette er noe som gis for bakteriell vaginose, som er en ubalanse i skjedesekret og som gir en tynn, grålig og illeluktende utflod, har ingen innvirkning på noe spesielt annet. Donaxyl virker ikke mot sopp. Derimot kan et av tilsetningsstoffene til donaxyl gi opphav til sår i seg selv, selv om det er en sjelden bivirkning av medikamentet. Gynekologen sa videre at du hadde irritert og tørr hud og mente at det i seg selv kunne være opphavet til plagene dine, at sår kan oppstå på irritert hud. Det er muligens kanskje riktig i og for seg, men gir ikke deg noen forklaring på hva dette egentlig dreier seg om. Du skriver ingen ting om hvilke prøver gynekologen tok og hva som eventuelt var resultatet av disse, det bør du sjekke med gynekologen hvis du selv ikke har fått beskjed om hvilke prøver som ble tatt og hva resultatet var.  


Jeg tror at det beste du kan gjøre er å oppsøke en klinikk som steller med seksuelt overførbar sykdom eller en spesialist i hud- og kjønnsykdommer. Slike klinikker finnes ved hudavdelingene i de større byene, i Oslo Olafiaklinikken. Mange hudleger praktiserer privat i de mindre byene. En ungdomsklinikk er også greit å oppsøke. 


Du trenger en undersøkelse av en lege som har erfaring med dette, symptomer som dine er ikke alltid like enkelt å finne ut av. Hvorvidt du kan ha en herpes er jo sikkert mulig, men som du selv sier, herpessår gir ikke kontinuerlige plager, men kommer i utbrudd som varer i 5-10 dager. Hvis du kan vente til du igjen får sår før du oppsøker legen så kan det tas direkteprøver av selve sårvæsken slik at det helt nøyaktig kan konstateres om det dreier seg om en herpes. En annen mulighet er det som kalles vulvodyni eller vestibulitt, et knippe sykdommer som kan opptre nokså forskjellig, men egentlig ikke helt ulikt det du beskriver. Disse tilstandene er vanskelig å diagnostisere og ofte vil diagnostikken her gå over tid. Poenget er å finne en egnet spesialist. Jeg ønsker deg god bedring og lykke til !



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn