TABU: – Menn har forventninger om at penis alltid skal virke. Den gjenspeiler på mange måter manndommen, livskvaliteten og selvfølelsen deres, sier sexologisk rådgiver.  Foto: Scanpix
TABU: – Menn har forventninger om at penis alltid skal virke. Den gjenspeiler på mange måter manndommen, livskvaliteten og selvfølelsen deres, sier sexologisk rådgiver. Foto: Scanpix Vis mer

Spørsmålene menn ikke tør stille legen

Seksuelle problemstillinger er ofte et stort tabu for menn å snakke om.

Terskelen for at menn oppsøker lege er mye høyere enn hva det er hos kvinner.

Så hva er egentlig de største tabuene for menn når det gjelder underliv og seksualitet?

Hvilke problem er hyppige, men som mange kvier seg for å ta opp?

– For mange menn er det tabu å snakke om følelser og hva som egentlig plager dem. Stort sett spør de mer om tekniske ting, som for eksempel «jeg får ikke ereksjon - hva skal jeg gjøre?» Den største tabu blant menn er nok å snakke om at de ikke fungerer seksuelt, sier Haakon Aars, som er lege og sexolog, og Lommelegens spesialist på sex og samliv.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

Hyppige spørsmål

Disse fem spørsmålene er vanlige å få fra menn, ifølge Haakon Aars og Evelyn Simonnes, sexologisk rådgiver;

  • Ereksjonssvikt: «Jeg får ikke ereksjon, hva skal jeg gjøre? Er det noe fysisk galt med meg?»
  • Penisstørrelse: «Min penis er mindre enn alle andres, hva skal jeg gjøre med det?»
  • For tidlig utløsning:«Jeg kommer for fort, hva skal jeg gjøre?»
  • Seksuell teknikk: «Jeg synes misjonærstilling blir kjedelig i lengden, kan jeg eksperimentere med noe annet?»
  • Seksuell tiltrekning: «Jeg tenner på en annen mann, betyr det at jeg er homofil?

– Det aller hyppigste problemet er menn som sliter med for tidlig utløsning, sier Aars.

Det bekrefter Evelyn Simonnes, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn:

– Det er vanlig blant unge gutter å slite med for tidlig utløsning. Mange gutter blir så tent at de får utløsning lenge før de hadde tenkt.

LES OGSÅ: Tren deg til et bedre sexliv

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Haakon Aars

SEXOLOGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Derfor er menn så opptatt av penis

For mange menn blir mye av seksualiteten definert gjennom penis.

– Hvis det er problemer med penis kan det være alt omgripende for en mann. Menn har forventninger om at penis alltid skal virke. Den gjenspeiler på mange måter manndommen, livskvaliteten og selvfølelsen deres, sier Simonnes.

Penisproblemer, penisstørrelse og at de skal holde lenge i løpet av et samleie, er temaer som ofte går igjen.

– Mange menn legger listen veldig høyt for seg selv. De forventer gjerne at de skal holde på lenge og være klar igjen like etter til nytt samleie, utløsning og orgasme, forteller hun.

Hun vil råde menn til å ikke legge så store forventninger til seg selv, da det lett kan føre til problemer som ereksjonssvikt, som er et stort tabu for mange.

LES OGSÅ: Flere får gonoré i Norge

Seksuelle fantasier kan bli et problem

Det er også mange menn som påfører seg selv skam på grunn av sine seksuelle tenninger og fantasier.

– For mange heterofile menn er det å tenne på andre menn et stort tabu. Det rokker ved identiteten deres. Men det er faktisk helt vanlig å kjenne tiltrekning til en av samme kjønn, påpeker Simonnes.

Dette kan igjen føre til at noen menn synes det er vanskelig å nyte analsex, rimming (å bli slikket rundt rumpehullet) eller stimulering av dette området.

– Det blir en ikke-sone, fordi de anerkjenner det ikke som en erogensone. Mange menn er redd for homofile assosiasjoner, forteller hun.

SEKSUELLE FANTASIER: «Jeg tenner på en annen mann, betyr det at jeg er homofil?» Mange menn tenner på andre menn, men trenger likevel ikke å være homofile av den grunn.  Foto: Scanpix
SEKSUELLE FANTASIER: «Jeg tenner på en annen mann, betyr det at jeg er homofil?» Mange menn tenner på andre menn, men trenger likevel ikke å være homofile av den grunn. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Frykter du at du har fått HIV?

Spør mer direkte enn før

Haakon Aars har vært svarlege på Lommelegen siden oppstarten i 1998, og merker at menn spør på en annen måte nå enn hva de gjorde for 17 år siden.

– Tidene har forandret seg. Menn er litt åpnere enn før, og det er mindre tabu og mindre sjenerthet i spørsmålene. Det er for eksempel mer akseptert at folk ser på porno, men samtidig kan dette gi menn mer prestasjonsangst, da de ofte sammenligner seg selv, forklarer Aars.

Dermed dukker det ofte opp tanker som min «penis er for liten», eller tanker om at at «alle andre fungerer bra seksuelt, bortsett fra dem».

Det er også stor forskjell på hvordan kvinner og menn stiller sexologen spørsmål.

– Menn er mer «1-2-3, fiks det», og kommer med direkte, tekniske spørsmål. Hos kvinner går spørsmålene mer på følelser, seksuell lyst og mangel på orgasme, forteller sexologen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om sterilisering