Kalles erektil dysfunkssjon
Impotens blir i medisinen kalt erektil dysfunksjon. Dette defineres som en vedvarende manglende evne til å få, eller opprettholde en ereksjon som er tilstrekkelig til å gjennomføre tilfredsstillende seksuell aktivitet.
LES MER: Hva er erektil dysfunksjon? Også kalt impotens
Årsaker til erektil dysfunksjon
Det forskes mye på erektil dysfunksjon over hele verden, og vi lærer stadig mer om hva som kan føre til ereksjonsproblemer hos menn. Listen over mulige årsaker blir stadig lenger, men grovt sett deles de inn i to grupper, organiske og psykogene.
I tillegg til disse to hovedgruppene er det også et økende antall menn som får ereksjonssvikt som en bivirkning av medisiner de tar for andre sykdommer.

Hva er normal størrelse på penis?
Blodårer
Ereksjonssvikt defineres som organisk hvis den er et resultat av en sykdom eller tilstand. Dette er den vanligste typen ED hos menn over førti, og det er spesielt to årsaker som peker seg ut, tette blodårer og diabetes.
Etter hvert som vi blir eldre vil blodårene våre gradvis bli trangere og stivere på grunn av fettavleiringer, spesielt i arteriene som er de blodårene som frakter blod fra hjertet og ut i kroppen. Når dette skjer, og i hvor stor grad, varierer veldig fra person til person basert på alt fra kosthold, via mengden fysisk aktivitet, til genetikk og arv.
Denne prosessen i blodårene er gjerne bedre kjent under navnet åreforkalkning eller aterosklerose, og er den ledende årsaken til sykdommer som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag.
I de senere år har også sammenhengen mellom potensproblemer og åreforkalkninger blitt klarere og har fått økt oppmerksomhet. Blant annet ser man at rundt 70 prosent av menn med høyt blodtrykk, etter hvert også vil utvikle ereksjonssvikt av varierende grad.
Videre viser det seg at menn som utvikler ED, har en betydelig høyere risiko for å få hjerteinfarkt senere i livet. Mekanismene bak ereksjonsproblemer og hjerteinfarkt er altså de samme, men på grunn av at blodårene som frakter blod til penis er smalere enn de som forsyner selve hjertet, så vil man ofte merke det først på potensen.
Erektil dysfunksjon kan derfor være et forvarsel for mer alvorlig sykdom, og alle menn som utvikler vedvarende potenssvikt bør sjekke dette hos lege Sturla Pilskog, urolog
Erektil dysfunksjon kan derfor være et forvarsel for mer alvorlig sykdom, og alle menn som utvikler vedvarende potenssvikt bør sjekke dette hos lege. En skikkelig utredning av blodtrykk og kolesterolnivå vil i slike tilfeller kunne forhindre et potensielt dødelig hjerteinfarkt eller hjerneinfarkt senere i livet.
Diabetes
På andreplass på listen over organiske årsaker til erektil dysfunksjon, finner vi diabetes. En mann med diabetes har rundt 75 prosent sjanse for å utvikle erektil dysfunksjon. I tillegg debuterer problemene 10-15 år tidligere enn hos menn uten denne sykdommer.
Det er i hovedsak to mekanismer som ligger bak den økte forekomsten av ED hos denne gruppen. Den ene er at diabetes fører til økt forekomst av fettavleiringer i blodårene, med det samme resultat som beskrevet over.

LES MER:
Diabetes og potensproblemer
Diabetes angriper i tillegg nervesystemet vårt og kan redusere funksjonen blant annet til de nervene som styrer den kompliserte ereksjonsfunksjonen. Det er også vist at menn med diabetes produserer mindre mengder nitrogenoksid, et stoff som er ansvarlig for å få svamplegemene i penis til å utvide seg.
Sammen fører disse faktorene til at erektil dysfunksjon er et svært vanlig problem for menn med diabetes, og studier tyder også på at disse mennene utvikler mer alvorlig ereksjonssvikt og at det påvirker livskvaliteten i enda større grad enn for menn med ED men ikke diabetes.
Andre organiske årsaker
I tillegg til åreforkalkninger og diabetes, er det en rekke sykdommer og tilstander som kan gi potensproblemer. Listen under er ikke fullstendig.
- Overvekt
- Røyking/nikotin
- Multippel sklerose (MS)
- Høyt alkoholinntak over lengre tid
- Lavt testosteron (hypogonadisme)
- Parkinsons sykdom
- Betydelig skjevhet i penis (Peyronies sykdom)
- Kirurgi i underlivet, for eksempel operasjon for prostatakreft
- Skader på penis

Slik påvirker anabole steroider penis
Psykologiske årsaker til erektil dysfunksjon
Mekanismene bak det å få en ereksjon er et komplisert samspill mellom mange av kroppens systemer, slik som blodomløpet, nerve- og hormonsystemet, og ikke minst hjernen. Det er hjernen som starter og styrer alle de fysiske endringene i kroppen som ender opp med at penis blir erigert, og psykiske sperrer eller problemer kan derfor lett påvirke er ereksjonsevnen hos en mann.
Slike mentale sperrer kan være alt fra en lett prestasjonsangst, til mer langvarige og alvorlige tilstander som angst og depresjoner. En generelt stressende livssituasjon, øker også sjansen for potenssvikt, det samme gjelder familie- og samlivsproblemer.
Sexolog Haakon Aars: Om psykologiske årsaker til ereksjonssvikt
Impotens som bivirkning
Det skrives ut medisiner som aldri før, og i de aller fleste tilfellene med god grunn. Men enhver medisin vil ha mulige bivirkninger og høyt på listen over de vanligste, finner vi erektil dysfunksjon. Alt fra medisiner mot magesår, høyt blodtrykk og epilepsi, kan for noen gi ereksjonsproblemer.

Disse medisinene kan gi potensproblemer
Blodtrykksmedisiner har lenge hatt et spesielt dårlig rykte når det gjelder potensproblemer, og man har da gjerne først og fremst pekt på betablokkere. I den senere tid har studier imidlertid vist at det er de vanndrivende blodtrykksmedisinene som er virker å ha størst sjanse for å gi bivirkninger som påvirker potensen.
En annen viktig gruppe medisiner som er viktige i denne sammenhengen, er de som brukes mot angst og depresjoner. Spesielt ser det ut til at SSRI-preparater, antidepressiva, gir en relativt stor risiko for å gi ereksjonssvikt. Bruken av denne typer medisiner har økt kraftig de siste årene, og økningen har spesielt kommet blant hos ungdom og unge voksne.

Hvordan utredes og diagnostiseres impotens?
Kilder:
1. Male sexual dysfunction – EAU Guidelines 2. Erektil dysfunksjon hos norske menn over 40 år. Tidsskr Nor Lægeforen 2001, 121: 28-32. 3. Obesity and Erectile Dysfunction: From Bench to Clinical Implication. World J Mens Health. 2019 May; 37(2): 138–147. 4. Acute Effects of Nicotine on Physiological and Subjective Sexual Arousal in Nonsmoking Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. J Sex Med. 2008 Jan; 5(1): 110–121. 5. Viagra Reseptfri (sildenafil) som første reseptfri medisin med veiledning. Statens Legemiddelverk, aug 2019. 6. Pilskog, S. (2019). Penis – En Håndbok (1. utg.). Oslo: Kagge forlag. 7. The Princeton III Consensus recommendations for the management of erectile dysfunction and cardiovascular disease. Mayo Clin Proc. 2012 Aug;87(8):766-78. 8. Erektil dysfunksjon. Norsk legemiddelhåndbok, mars 2021