Sterilisering

Sterilisering er et sikkert alternativ for å hindre uønsket graviditet

STERILISERING? Det er viktig å ha tenkt godt gjennom hva inngrepet innebærer før du bestemmer deg. Hvis du er usikker bør du vente med avgjørelsen. Foto: Scanpix
STERILISERING? Det er viktig å ha tenkt godt gjennom hva inngrepet innebærer før du bestemmer deg. Hvis du er usikker bør du vente med avgjørelsen. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sterilisering er en liten operasjon som skal til for å forhindre befruktning og stoppe evnen til å få barn. Sterilisering er en av de sikreste formene for prevensjon.

Det er viktig å ha tenkt gjennom inngrepet godt før du tar den endelige beslutningen, siden inngrepet i utgangspunktet ikke kan gjøres om. Ved den minste tvil, bør du derfor velge en annen form for prevensjon, råder Helsedirektoratet. En sterilisering beskytter heller ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Hvordan utføres sterilisering?

Følg lenkene for å lese mer om sterilisering hos kvinner og menn.

Egenandel

Hvis man vil gjennomføre en sterilisering, kan det gjøres offentlig hvis sykehuset har kapasitet, eller privat.

Andelen for kvinner er høyere enn menn, på grunn av at operasjonen er noe mer omfattende for kvinner. På offentlig sykehus må kvinner betale en egenandel på 6079,- kroner for kvinner og menn 1268,- ifølge helsedirektoratet. Hvis du steriliserer deg på en privatklinikk kan prislappen være høyere.

Men det finnes noen unntak for egenbetaling i offentlige sykehus. . Hvis du er innlagt på sykehus for annen årsak, for eksempel i forbindelse med fødsel, kan det ikke kreves egenandel. Unntaket gjelder også kvinner som av medisinske årsaker ikke bør bli gravide (hvor det er fare for liv og helse) kvinner som ikke tolererer annen prevensjon kvinner/menn som får inngrepet utført etter vedtak i steriliseringsnemnd.

FRIVILLIG BARNLØS: Det er ikke alle som ser for seg et liv med egne barn. Da kan sterilisering være et alternativ. Foto: Scanpix
FRIVILLIG BARNLØS: Det er ikke alle som ser for seg et liv med egne barn. Da kan sterilisering være et alternativ. Foto: Scanpix Vis mer

Før du tar det store valget ...

Dette bør du tenke på før du steriliserer deg:

  • Er du i et fast parforhold og vurderer å bli sterilisert, skal du og din partner grundig diskutere hvem av dere som eventuelt skal steriliseres.
  • Det er den som ikke ønsker seg flere barn, som bør la seg sterilisere. Siden dette er en beslutning med konsekvenser for mange år fremover, bør det ikke tas hensyn til at operasjonen er enklere eller rimeligere for mannen.
  • Du skal aldri velge å bli sterilisert for å glede din partner. Valget om å bli sterilisert skal føles riktig og skal være noe du selv står inne for, også hvis det nåværende parforholdet går i oppløsning.

LES OGSÅ: Hva skjer ved en spontanabort?

Krav til den som skal sterilisere seg

Alle som bor i Norge, og som har fylt 25 år, kan bli sterilisert hvis de ønsker det. Det er du som må vurdere om sterilisering er den beste måten for deg å hindre uønskede svangerskap på.

Det er enkelte som må søke spesielt og få søknaden behandlet av en steriliseringsnemd. Dette gjelder:

  • Personer som er yngre enn 25 år
  • Personer som har en alvorlig sinnslidelse, psykisk utviklingshemming eller som er psykisk svekket.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

Fremgangsmåte for sterilisering

For å bli sterilisert må du først ta kontakt med fastlegen din, eller en klinikk som driver med prevensjonsveiledning. Du har krav på å få opplysninger om hvordan operasjonen utføres og om den risikoen som kan være forbundet med å la seg sterilisere. Legen vil også fortelle deg om andre prevensjons­metoder som kan være aktuelle, ifølge Helsedirektoratet.

VANLIG AT KVINNEN STERILISERES: Ifølge tall fra NPR er det flere kvinner enn menn som velger å sterilisere seg i Norge.  Foto: Scanpix
VANLIG AT KVINNEN STERILISERES: Ifølge tall fra NPR er det flere kvinner enn menn som velger å sterilisere seg i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Lang ventetid på sterilisering

Dersom du ønsker å sterilisere deg, må du belage deg på litt venting.

Sterilisering er ikke en prioritert oppgave hos offentlige gynekologiske avdelinger, og gjøres kun ved ledig kapasitet. Ventetiden kan derfor blir land.

Privatklnikker har sannsynligvis kortere ventetid.

Tall fra Norsk pasientregister (NPR) viser at ventetiden på sterilisering i norske sykehus har økt de siste årene:

Hvis du lurer på hvor lang behandlingstid ditt nærmeste sykehus har på sterilisering, kan du finne en oversikt på Frittsykehusvalg.no.

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen når du tar en abortpille?

Du må signere et steriliseringsskjema

Hvis du bestemmer deg for sterilisering, må du undertegne skjemaet «Begjæring om sterilisering», hvor du bekrefter å ha fått informasjon om inngrepet. Deretter skriver legen en henvisning til det sykehuset eller til den privatpraktiserende spesialisten som skal utføre steriliseringen, og sender skjemaet med underskriften din dit.

Legen som utfører operasjonen, skal på forhånd forsikre seg om at du har fått informasjon om inngrepet, eventuelt gi den selv.

Selv om du har undertegnet begjæringen om å bli sterilisert, kan du når som helst ombestemme deg før operasjonen.

LES OGSÅ: Blødninger tidlig i svangerskapet

Kan du angre på sterilisering?

Selv om de fleste som har valgt å sterilisere seg er godt fornøyd med avgjørelsen, skjer det likevel at noen angrer seg.

De vanligste grunnene til anger er ønske om nytt barn i et nytt forhold. Det er størst risiko for å angre hvis inngrepet foretas i en svært presset situasjon, eller hvis det ikke er tid til å vurdere beslutningen, viser undersøkelser.

Det finnes likevel metoder som kan gjøre deg fruktbar igjen etter en sterilisering:

  • For steriliserte kvinner kunne man tidligere gjøre forsøk på å reoperere eggleder. - Dette gjøres ikke lengre i lengre i dag, da vi IVF-behandling er et bedre alternativ, fortelller Mette Haase Moen, gynekolog.
  • For menn kan man Re-operere egglederne/sædlederne.
  • Bruk av moderne teknikker for assistert befruktning (prøverør).

Blant dem som angrer, lykkes cirka 50 prosent av både menn og kvinner å få barn, selv om de har blitt sterilisert, ifølge Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: P-stav som prevensjon

Omfattende revisjon 25.03.2020 v. Mette Haase Moen, gynekolog og Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer