Sterilisering er en av de sikreste formene for prevensjon.
Ved sterilisering hos mannen (vasektomi) kuttes sædlederne over slik at det ikke kommer sædceller ved utløsning, ifølge Helsedirektoratet.
Steriliseringen gjør at sædcellene ikke lenger kan bevege seg gjennom sædlederne og blandes i sædvæsken, som kommer fra de to sædblærene og prostatakjertelen.
Siden sædcellene bare utgjør en liten del av utløsningen, cirka fem prosent, merker ikke de fleste steriliserte noen endring i mengden eller kvaliteten på sæden. Hormonproduksjonen er uforandret siden testiklene ikke berøres.
LES OGSÅ: Vurderer du å bli sterilisert?
Frykter at sterilisering vil endre sexlivet
Det er spesielt tre ting pasienter lurer på før de blir sterilisert, ifølge gynekolog Per Børdahl i Steriliseringsrådet:
– Hvordan vil det påvirke seksuallivet deres i etterkant? Hvor stor er sjansen for å bli syk av inngrepet, og hvis det skulle skje, hva risikerer man? Og hva gjør jeg hvis jeg treffer en annen som vil ha barn? Svaret på det siste spørsmålet er: Du skal regne beslutningen om sterilisering for endelig. Det finnes i dag mange andre gode prevensjonsmetoder, forteller Børdahl.
Spesielt menn er redd for at sterilisering skal påvirke sexlivet deres i etterkant.
– Det gjør det ikke. De vil ikke merke endringer hverken i potens eller hvor lenge samleiet varer. De vil fortsatt ha så og si samme sædvolum som før operasjonen, betrygger Børdahl.
LES OGSÅ: Færre tar abort i Norge

Dette skjer ved vasektomi
Sterilisering av menn foretas poliklinisk på et sykehus eller hos en privatpraktiserende spesialist. Pasienten blir ikke innlagt.
1. Operasjonen foretas i lokalbedøvelse.
2. Kirurgen lager et lite snitt i huden på hver side av pungen.
3. Sædlederen (en liten streng under huden øverst på pungen på hver side) på hver side løftes frem og blir knyttet sammen to steder, før kirurgen klipper over, eventuelt fjerner litt av sædlederen.
4. For å være sikker på at det er riktig struktur som er fjernet, sendes ofte en liten bit av sædlederen til undersøkelse.
5. Det lille hudsåret på hver side lukkes med et sting.
6. Operasjonen tar cirka 15 minutter
Kilde: Helsedirektoratet
LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet
Etter operasjonen
Ny-steriliserte menn kan dra hjem rett etter inngrepet og sykemelding er som regel ikke nødvendig.
Sårene blir dekket med en liten bandasje og pasienten kan dusje dagen etter inngrepet. Som regel er det ingen fysiske komplikasjoner etter steriliseringen, men pasienten bør vente med fysisk tungt arbeid til noen dager etter inngrepet.
– Det avhenger helt av hvordan operasjonen gikk, men hvis operasjonen var helt ukomplisert vil såret gro i løpet av 7-8 dager. Hvorvidt du må være i ro etter operasjonen avhenger helt av hva du gjør og yrket ditt. Legen skal informere deg godt om dette på forhånd, sier Børdahl.
Siden testiklene fortsetter å produsere sæd etter operasjonen, er det vanlig at bitestiklene vokser litt og kan føles litt uregelmessige i årene etter operasjonen. Da kan noen oppleve ubehag i form av periodevis ømhet og smerter. Kroniske smerter rundt bitestiklene forekommer sjeldent.
Verken sexlysten eller evnen blir påvirket av operasjonen, men selve frykten for en sviktende potens kan gi problemer. Dette går som regel hurtig over.
LES OGSÅ: Hva bør du ta med deg på sykehuset?

Operasjonen gjør ikke mannen umiddelbart steril
I motsetning til steriliserte kvinner, blir ikke menn sterile rett etter operasjonen. Grunnen til dette er at befruktningsdyktige sædceller lagres en tid ovenfor operasjonsstedet.
Steriliserte menn bør derfor fortsette å bruke prevensjon inntil en sædprøver viser at det ikke lenger er sædceller i sædvæsken.
Normalt anbefales det å levere inn en sædprøve tre måneder etter operasjonen. Menn kan ikke være sikker på at de er sterile før den endelige sædprøven bekrefter dette.