Spørsmål og svar om p-piller

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

LES NY ARTIKKEL: Alt om p-piller

Får man brystkreft av p-piller? Kvinner som har gått på p-piller har en litt større sjanse for å få brystkreft enn andre. En stor norsk undersøkelse viser at samlet kreftrisiko ved bruk av p-piller ikke øker. Brystkreftriskoen øker, men oppveies av at risiko for eggstokkreft og kreft i livmoren reduseres.

Må jeg gå til underlivsundersøkelse først? Nei, men det er ofte et naturlig tidspunkt for legen å spørre om du har underlivsplager, trenger en celleprøve (for dem over 25 år, hvert tredje år) eller om du har behov for å få tatt en klamydiaprøve.

Hva om jeg vil forskyve mensen? Det er ikke noe problem å utsette mensen når du går på p-piller. Hvordan dette gjøres praktisk varierer for de ulike p-pillene. Snakk med legen din , så forteller hun deg hva du må gjøre. Du kan også lese om mensforskyvning med de forskjellige p-pillene her på lommelegen.

Bli man tykk av å gå på p-piller? De aller fleste merker ingen forandring av kroppsvekten av å bruke p-piller. Noen går opp 1-2 kilo etter at de begynner å ta p-piller. Det kan være fordi de får økt appetitt eller at mer væske lagres i kroppen. Det kan lønne seg å legge merke til hva en spiser.

LES OGSÅ: Hormonspiral

Hvor gammel må man være for å få p-piller? Det er ingen nedre aldersgrense for å få p-piller. Kontakt legen din.

Hva koster det? P-piller koster mellom 85-100 kroner for en pakning som varer i tre måneder.

Må foreldrene mine vite om at jeg bruker p-piller? Nei. Du trenger ingen tillatelse fra foreldrene dine for å få p-piller. Legen du går til har taushetsplikt- selv overfor foreldrene dine, foresatte eller lærerne dine. Du velger selv om du vil fortelle foreldrene dine om at du bruker p-piller.

Jeg har sukkersyke, kan jeg bruke p-piller? Noen kvinner som har sukkersyke kan bruke p-piller, andre ikke. Årsaken til dette er at p-pillen kan gjøre insulinbehovet ditt større, i tillegg til at det kan bli vanskeligere å regulere blodsukkeret. Snakk med den legen som behandler deg for sukkersyke. Sammen vil dere kunne finne ut hvilket prevensjonsmiddel som passer best for deg. Ofte er minipillen et godt alternativ.

Når begynner p-pillene å virke? Noen p-piller begynner du å ta på den første dagen av mensen. Da er du beskyttet fra dag én. Når det gjelder den andre typen p-piller, som du begynner å ta på den femte dagen i menstruasjonen, er du først beskyttet etter en uke. Les bruksanvisningen som kommer med p-pillene for å se hvordan dine piller virker.

LES OGSÅ: P-stav

Hva skjer hvis jeg glemmer å ta p-pillen en dag? Ta pillen så fort som mulig. Hvis det har gått mer enn 12 timer siden du burde ha tatt pillen, er det ikke sikkert at du er beskyttet lenger. Forsett å ta pillene som vanlig, men bruk annen prevensjon i tillegg de neste to ukene. Hvis du har glemt to piller eller mer, bør du kontakte legen din. Da kan det nemlig hende at du vil trenge en dagen-derpå-pille hvis du har hatt samleie. LES MER: Glemt p-pillen?

Blir jeg steril av å bruke p-piller? Nei, tvert imot. P-pillen beskytter deg mot noen underlivsinfeksjoner, som kan nedsette befruktningsdyktigheten din. For noen kvinner kan det være litt vanskeligere å få barn det første året etter at de sluttet på p-pillen, men deretter er det ingen forskjell mellom kvinner som har gått på p-piller og de som ikke har gjort det.

LES OGSÅ: Hormonspiral

Kan jeg ta p-pillen når jeg ammer? Noen p-piller fører til at melkeproduksjonen blir mindre og melken kan få en annen sammensetning. Derfor er det nok bedre å bruke en annen type prevensjonsmiddel inntil ammeperioden er over. Det kan for eksempel være kondom, sæddrepende krem eller pessar. Hvis du likevel skulle ønske å bruke piller, er minipillen et godt alternativ. Den reduserer nemlig ikke melkeproduksjonen.

Kan fosteret skades av p-piller? En har ikke funnet noe som tyder på at fosteret skades av p-piller. Likevel anbefales du å slutte med p-piller hvis du oppdager at du er gravid.

Er jeg beskyttet i min pillefrie uke? Ja. Hvis du bruker brett med 21 piller, er du beskyttet selv i dine pillefrie dager. P-pillene med 28 piller per brett gir deg beskyttelse også i den uken du tar sukkerpiller.

Må jeg ta pillen til samme tid hver dag? Det viktigste er at du husker å ta pillen hver dag. Ofte er det bra å ta pillen på mer eller mindre samme tid hver dag. Et godt tips er å legge det sammen med en daglig rutine, for eksempel når du pusser tennene om morgenen. Da har du også en hel dag på å huske å ta den.

Er det vanlig å få blodpropp av p-piller? Det er vist at p-pillen øker risikoen for å få blodpropp. Det gjelder særlig kvinner som selv har hatt blodpropp tidligere, eller der mange i familien har hatt blodpropp. Derfor er det viktig at du forteller legen din om spesielle sykdommer du har hatt eller som -går- i familien. P-piller anbefales ikke til kvinner som er over 35 år og som røyker. Det kommer av at de allerede har økt risiko for å få blodpropp.

LES NY SAK: Blodpropp av p-piller

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får kraftig diaré eller kaster opp? Hvis du kaster opp mindre enn to timer etter at du tok din siste p-pille, bør du ta en ny pille. Har du kraftig diaré i en eller flere dager, er det ikke sikkert at pillene har rukket å bli tatt opp i tarmen. Da er du heller ikke beskyttet mot graviditet. Bruk da et annet prevensjonsmiddel i tillegg i to uker, så er du på den sikre siden.