Smerter under samleie - stort problem for mange unge kvinner

– Mange kvinner skammer seg over dette og tror at det skal være sånn, forteller sexologisk rådgiver.

SEX SKAL IKKE GJØRE VONDT: Det er mange forhold som ryker på grunn av vonde samleier og mangel på kommunikasjon, ifølge sexologisk rådgiver.  Foto: Scanpix
SEX SKAL IKKE GJØRE VONDT: Det er mange forhold som ryker på grunn av vonde samleier og mangel på kommunikasjon, ifølge sexologisk rådgiver. Foto: Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange unge kvinner oppsøker sexologisk rådgiver fordi de plages av smerter under samleiet.

Evelyn Simonnes, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn, har snakket med mange kvinner mellom 16 og 25 år om dette problemet.

image: Årsaker til smerter ved samleie

Årsaker til smerter ved samleie

– Det er dette temaet som går mest igjen. Det er mange jenter som har hatt samleie som har vært vonde over tid. Noen tror det skal være sånn og at det blir bedre over tid, opplyser Simonnes til Lommelegen.no.

47 prosent kvinner har opplevd smertefulle samleier, viser en svensk undersøkelse fra 2013. 1566 kvinner mellom 18 til 22 år deltok i undersøkelsen.

LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?

Nedprioriterer sin egen seksualitet

Til tross for at de har vondt underveis, er det likevel mange av kvinnene som fortsetter samleiet.

Noen tror også at det er sånn det skal være.

– De synes det er vanskelig å si ifra og er redde for å skuffe partneren sin. I stedet velger de å nedprioriterer sin egen seksualitet. Til sammenligning ville ikke en penis ha gjennomført et samleie uten at den var stiv, sier Simonnes.

Hun har inntrykk av at mange av de unge kvinnene har lite kunnskap om seksualitet, sin egen kropp eller hvordan de fungere seksuelt.

– Det som er viktig med den selvbestemte seksualiteten er at du er klar, kåt, har lyst på sex og at kroppen følger med. Hvis du ikke kjenner deg verken klar, trygg, kåt eller at du er i en trygg situasjon, og bare tenker «håper det ikke gjør vondt denne gangen», så forsvinner i hvert fall kåtheten og fukten nedentil, forklarer den sexologiske rådgiveren.

LES OGSÅ: Frykter du at du har fått HIV?

SKAMMER SEG: – I dagens samfunn skal kvinner være sexy, kåte og superelskere. Det blir dermed et tabu å si at man har det vondt og en får skamfølelse, sier sexologisk rådgiver Evelyn Simonnes. Foto: Scanpix
SKAMMER SEG: – I dagens samfunn skal kvinner være sexy, kåte og superelskere. Det blir dermed et tabu å si at man har det vondt og en får skamfølelse, sier sexologisk rådgiver Evelyn Simonnes. Foto: Scanpix Vis mer

Går ofte til legen, men får ikke hjelp

Kvinnene som plages av vonde samleier går ofte til leger og spesialister.

– Når man har mange tørre samleier, får man lett såre slimhinner og sopplager. Blant helsepersonell er det få som spør dem om de har gode samleier, eller hvordan det står til med deres seksualitet. I stedet får de ofte bare soppbehandling og glidemiddel - og det er det, sier Simonnes.

Og dermed vedvarer problemet. Det er lite fokus på det og kvinnene går ofte lang tid uten hjelp.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om underlivssopp

Skammer seg

Det er en ensom ting å ha smerter under samleie, mener Simonnes:

– I dagens samfunn skal kvinner være sexy, kåte og superelskere. Det blir dermed et tabu å si at man har det vondt og man får skamfølelse.

Ifølge sexologisk rådgiver er det mange forhold som ryker på grunn av smerter under sex og mangel på kommunikasjon.

– Det er ikke lett - verken for kvinnen eller for partneren. Noen prøver å si ifra, men opplever at partneren feiltolker det som «er det meg det er noe galt med?». Det er heller ikke sunt for et forhold å stadig avvise partneren som du er glad i, eller å være en partner som blir avvist, påpeker Simonnes.

LES OGSÅ: Blødning fra skjeden

Ulike grunner til at sexen blir vond

Det kan være mange årsaker til at det gjør vondt under samleie. Det er viktig å få utredet kroppen hos lege først, for å være sikker på at det ikke skyldes medisinske årsaker.

Hvis det ikke er tilfelle, kan det være andre grunner til at det gjør vondt.

Vond sex kan eksempelvis skyldes:

  • Liten kunnskap om seg selv som seksuell person og hvordan en fungerer seksuelt
  • Dårlig kommunikasjon med partner
  • Ser på sin seksualitet underordnet partner og har vansker med å si ifra
  • Muskelspenninger (seksualiteten sitter mye i hodet)
  • P-piller kan redusere lyst og gjøre kvinner tørre nedentil
  • Skjeden blir ikke våt (lubrikasjon: fuktighet som utskilles i skjeden under seksuell opphisselse)
  • Tidligere erfaringer

LES OGSÅ: Kondom - så sikker er denne prevensjonen

SEXOLOGISK RÅDGIVER: Evelyn Simonnes er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn Foto: Privat
SEXOLOGISK RÅDGIVER: Evelyn Simonnes er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn Foto: Privat Vis mer

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Haakon Aars

SEXOLOGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Snakk om problemet

Å oppsøke en sexologisk rådgiver kan ofte hjelpe.

– Noen tror at vi skal gi dem en salve og så vil alt ordne seg. Vi prøver å få dem til å se sammenhenger. Det kan være mange grunner til hvorfor de har vonde samleier. Ofte dukker det opp ting som de ikke har tenkt på tidligere og mange får det bedre etterpå, sier Simonnes.

Hun mener det er viktig at kvinnen tar med partneren sin på et slikt møte.

– Ofte er det relasjonelt. Vi oppfordrer dem til å heller fokusere på nærhet, kåthet og nytelse, i stedet for selve samleiet og prestasjon, forteller Simonnes.