Seks myter om sex

Gir helt feil forventninger. – Det å ikke fungere på topp seksuelt som mann er fortsatt et stort tabu, forteller lege og sexolog.

IKKE TRO PÅ ALT DU HØRER: Feil forventning om sex kan gjøre mer skade enn du tror.  Foto: Scanpix
IKKE TRO PÅ ALT DU HØRER: Feil forventning om sex kan gjøre mer skade enn du tror. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å ikke fungerer seksuelt er et stort tabu blant menn og kvinner.

Det er heller ikke alltid ting henger sammen slik du tror det gjør, som igjen kan føre til problemer i sexlivet.

Her er seks vanlige misforståelser knyttet til sex:

Myte 1: «Penisstørrelsen har betydning»

– De fleste menn har en helt grei penis som kan brukes til de fleste samleietyper. Skjeden tilpasser seg det som kommer inn og det vil oppstå en slags vakuummekanisme, sier Evelyn Simonnes, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn.

Hun påpeker at lengden er ikke så viktig og at det faktisk kan bli ubehagelig hvis penis er for lang og støter opp i livmoren.

– Dessuten er det slik at det kvinnelige kjønnsorganet er formet slik at det er mest nytelse ved skjedeinngangen; tuppen på klitoris som er mest sensitiv er plassert på utsiden og fortsetter innover i skjeden, omslutter urunrør og skjede. Nederstklitoris ligger på utsiden og fortsetter er lite stykke innover i vagina. Mange jenter må stimulere klitoris for å få orgasme, og det kan man jo bruke fingrene til, påpeker hun.

Det er ulike preferanser blant folk når det gjelder hva slags penisstørrelse som foretrekkes, men penisen er ofte ikke det viktigste i et samleie.

– Sex handler om mye mer enn bare penisstørrelse. Det handler også om nytelse, nærhet, god og åpen kommunikasjon og trygghet, forklarer Simonnes.

SEXOLOGISK RÅDGIVER: Evelyn Simonnes er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn Foto: Privat
SEXOLOGISK RÅDGIVER: Evelyn Simonnes er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Når kan jeg slutte med prevensjon?

Myte 2: «Alle har sex flere ganger i uka»

Så A4 er ikke mennesker.

– Veldig mange har seg flere ganger i uka, men det er også veldig mange som ikke har seg flere ganger i uka. Veldig mange har seg ikke i det hele tatt. Sexdriften vår går i bølgedaler igjennom livet, da den kan påvirkes av så mangt, opplyser sexologisk rådgiver Siril Jensen til Lommelegen.no.

I alle aldre vil svært mange føle for mer sex i begynnelsen av et nytt forhold.

– Det er nytt, spennende og man har jo falt for vedkommende - også seksuelt. Det er viktig å utforske og finne ut hvordan man fungerer sammen, nyte og dyrke hverandre seksuelt. Ofte er erfaringen den at denne veldige lysten dabber litt av ettersom tiden går. Den første ekstasen gir seg litt. Dette betyr bare at man har funnet en egen rytme som fungerer i hverdagen, forklarer Jensen.

Det er også vanlig blant par å oppleve tørke i lange periode, ofte i forbindelse med barnefødsler, i småbarnsperioden eller i andre perioder med andre utfordringer.

– Dette er veldig vanlig, og da må man gjerne gjøre en innsats for å få sexlivet opp å gå igjen, sier Jensen.

Det finnes også mange par i alle aldre som har et jevnt og godt sexliv hele livet.

– Hvor godt sexliv man har er ikke avhengig av hvor mange samleier man har, men at man har det godt når man har sex og at man er fornøyd med den hyppigheten som er. Så kan dette endre seg over tid, påpeker Jensen.

LES OGSÅ: Tren deg til et bedre sexliv

Seks myter om sex

Myte 3: «Oralsex er trygt»

Mange tror at oralsex er trygt eller tryggere enn vaginalt eller analt samleie, men det er langt fra risikofritt.

– Det er alltid en risiko å få kjønnssykdommer via oralsex. Det bør man være klar over, har Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, nylig uttalt til Lommelegen.no.

​Det er først og fremst gonoré og herpes som er de vanligste kjønnssykdommene man kan få av oralsex.

Gonoré er på fremmarsj her i Norge og er svært vanlig i utlandet. Du kan bli smittet ved å utføre oralsex på en person som har genital gonoré.

– Man behøver ikke å ha symptomer, men hvis man får kan man ha halsbetennelse, hovne lymfeknuter på halsen og smerter. Vi har hatt noen tilfeller her på klinikken, forteller Johansen.

LES OGSÅ: Flere får gonoré i Norge

EKSPERT: Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars. Foto: Scanpix
EKSPERT: Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars. Foto: Scanpix Vis mer

Myte 4: «Menn er alltid er kåte»

At kvinner ofte tenker at «menn alltid har lyst på sex», «menn stiller alltid opp i senga» og «menn kan alltid ha sex», er også med på å gjøre det vanskeligere for menn.

– Det å ikke fungere på topp seksuelt som mann er fortsatt et stort tabu. Det er en myte at menn alltid har lyst på sex. Det er ikke noe stor forskjell mellom menn og kvinner her, sier Haakon Aars, som er lege og sexolog, og Lommelegens spesialist på sex og samliv.

Men det er langt i fra bare kvinner som tenker dette.

– Også gutter har forventninger om at de skal være «på» og kåte hele tiden, derfor kan situasjoner når penis skal bli stiv, men ikke gjør det, være ekstra vanskelige for dem, forteller Evelyn Simonnes, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn.

Hun forteller at det heller ikke er alle menn som ønsker seksuell aktivitet, som igjen blir et tabu, fordi det er forventet at alle menn skal være seksuelle og ønske sex.

LES OGSÅ: Frykter du at du har fått HIV?

Myte 5: «Et samleie skal vare lenge»

Det er blitt gjort mange undersøkelser på hva som er snitttiden på et samleie, og det som går igjen er 2-5 minutter.

– Tidsperspektivet bør absoutt ikke være i fokus, da det vil føre til en negativ trend og kanskje prestasjonsangst. Det er viktig å ha fokus på å være gode med hverandre, og samleie er bare en del av sexakten, sier sexologisk rådgiver Siril Jensen.

Det kan faktisk være positivt at sexen ikke varer så lenge.

– Ofte kan jo en kjappis være det beste. For lange samleier kan for mange bli slitsomt, både i forhold til kondis, sårhet og slitasjeskader. Det som er viktig er at man finner en måte som fungerer for begge, og tilrettelegger for at det skal bli bra, råder hun.

Svært mange menn sliter med at de får for tidlig utløsning. Hvis du ønsker at akten skal vare lenger, finnes det likevel råd.

– Det går fint an å trene seg til lengre utholdenhet i forhold til rask sædavgang. Hvis man vet det varer kort, kan man heller varme opp lenger - så er man faktisk er klar for å komme når samleiet finner sted, tipser Jensen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om sterilisering

KÅT 24 TIMER I DØGNET? Nei, menn er ikke alltid kåte. Akkurat som at kvinner ikke alltid er kåte.  Foto: Scanpix
KÅT 24 TIMER I DØGNET? Nei, menn er ikke alltid kåte. Akkurat som at kvinner ikke alltid er kåte. Foto: Scanpix Vis mer

Myte 6: «Du merker om du har en kjønnssykdom»

Feil. Klamydiainfeksjon, genital herpes og HPV er de tre mest vanlige kjønnsykdommene i Norge, og de gir ofte ingen symptomer.

Mange klamydiainfeksjoner blir aldri oppdaget, siden klamydia sjelden gir plager. Årlig får cirka 22 000 tilfeller får klamydia, og dette er kun medregnet de diagnostiserte tilfellene av klamydiainfeksjon. Spesielt er det unge under 25 år som blir smittet.

Også bare et fåtall av de smittede vet at de er rammet av genital herpes - og at de kan overføre sykdommen til sine partnere.

– Noen vil aldri få utbrudd selv om de har fått viruset, mens andre vil få det én gang eller flere. Viruset smitter fra munn til kjønnsorgan eller omvendt, har Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, nylig uttalt til Lommelegen.no.

Cirka 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet med HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Rundt ti prosent av HPV-smittede får kjønnsvorter (kondylomer) én eller flere ganger i løpet av livet.

HPV-infeksjon i seg selv kan ikke behandles. De aller fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av ett til to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i mange år. HPV er en viktig årsak til livmorhalskreft, og studier viser at ny HPV-vaksine kan forebygge opp mot 90 prosent av livmorhalskreft.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer