P-ring

En vaginalring som inneholder samme hormoner som noen av P-pillene er et relativt nytt prevensjonsalternativ for norske kvinner. P-ringen beskytter mot graviditet, men ikke mot HIV eller andre seksuelt overførbare sykdommer.

PREVENSJON: P-ring er et hormonelt prevensjonsmiddel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PREVENSJON: P-ring er et hormonelt prevensjonsmiddel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Før P-ringen ble godkjent som prevensjonsmiddel, ble den prøvd ut av 2300 kvinner mellom 18-40 år i ett år. Mindre enn 1 % ble gravide i løpet av det året studien pågikk. Tallet er det samme som for bruk av P-piller. Studien avdekket at 85 % av de som deltok i undersøkelsen var fornøyd med P-ringen. Like mange brukte prevensjonsmiddelet riktig. Resultatene fra utprøvingen av P-ringen er publisert i Journal of Obstetrics and Gynecology i september 2002.

Hormoner - igjen

P-ringen er et prevensjonsmiddel for kvinner som inneholder hormoner. Hormonene som skilles ut i vagina (og tas opp i blodet derfra) er et østrogen og et gestagen. Bivirkningene ved bruk av prevensjonsmiddelet kan være uregelmessige blødninger og småblødninger mellom menstruasjonen hos cirka 5 %. Andre vanlige bivirkninger er hodepine, humørsvingninger og vektøkning. Fordelen med P-ringen er at brukeren ikke får like høye doser hormoner i blodet som ved bruk av P-piller.

LES OGSÅ: Prevensjon: Hva bør jeg velge?

Ikke blant prevensjonsmetodene Legemiddelverket anbefaler som førstevalg til nye brukere

Selv om P-ringen oppgi å ha god Pearl Index, så er Legemiddelverkets anbefaling for kvinner som skal begynne med hormonell prevensjon, at de starter med et av prevensjonsmidlene nevnt nedenfor:

P-plaster og vaginalring er ikke blant de som oppgis. Likevel skriver Legemiddelverket anbefaler at det finnes mange flere prevensjonsmidler som også er trygge å bruke. Kvinner som er fornøyd med prevensjonsmidlet de har brukt bør fortsette med det, selv om det ikke er nevnt ovenfor.

PLASSERES ØVERST I SKJEDEN: P-ringen vil skille ut hormoner som forhindrer graviditet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PLASSERES ØVERST I SKJEDEN: P-ringen vil skille ut hormoner som forhindrer graviditet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik settes den inn

P-ringen er en liten plastikkring som skal settes direkte inn i vagina. Her skal den sitte i tre uker og skille ut hormoner. Deretter skal kvinnen være uten i en uke. I denne uken kommer menstruasjonen. Deretter settes en ny P-ring på plass.

De aller fleste kvinnene som deltok i studiet synes at det gikk greit å bruke P-ringen. Prevensjonsmiddelet settes på plass av kvinnen selv. Så mange som 90 % ville anbefale andre å prøve den.

Kilder:

Revisjon 21.11.2018 av Elisabeth Lofthus.
Tidligere oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde:
- Dieben TOM, et al. Efficacy, cycle control and user acceptability of a novel combined contraceptive vaginal ring. Obstetrics & Gynecology; 2002;100:585-93.
- Produktinformasjon om NuvaRing i Felleskatalogen