P-piller: 10 myter og fakta

Legger du på deg av å bruke p-pillen og stemmer det at p-pille kan føre til kreft? Se hva ekspertene svarer.

P-PILLE - HVA STEMMER? Det er mange myter rundt p-piller. Den aller største myten er at du får kreft av å bruke det.  Foto: Shutterstock
P-PILLE - HVA STEMMER? Det er mange myter rundt p-piller. Den aller største myten er at du får kreft av å bruke det. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I snart 50 år har p-pillen blitt brukt som prevensjonsmiddel i Norge. Helt siden prevensjonen kom, har det florert myter rundt p-pillene.

– P-pillen er lett å legge skylden på når noe går galt, men noen ganger viser det seg at det er helt andre årsaker, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, til Lommelegen.no.

Madsen har holdt mange foredrag om p-piller og han møter fortsatt leger og helsesøstre som tror på disse mytene.

–Alt som rammer en som bruker p-piller vil fort bli satt i sammenheng med at vedkommende bruker p-piller, forteller Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen.

Iversen har fulgt p-pillens utvikling i over 25 år.

P-pillene har aldri vært så trygge som de er nå. Sikkerheten har økt.

-De er tryggere enn noensinne og vi vet hvem p-pillene er utrygge for, påpeker Iversen.

Feilinfo om p-piller gjør stor skade

Stadig blusser det opp medieoppslag om hvor farlig p-pillen er, og resultatet av dette bekymrer professoren.

Medieoppslag om farlige p-pillebruk er, såkalt «pill-scare» fører til at p-pillebruken går ned og aborttallene går opp.

EKSPERT: Ole-Erik Iversen er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen.  Foto: VG/NTB Scanpix
EKSPERT: Ole-Erik Iversen er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen. Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

- Dette har skjedd omtrent hvert tiår siden 1970. Bare et lite oppslag kan gjøre stor skade, forteller Iversen.

Han har sett mange tragiske eksempler på kvinner som blir uønsket gravid – fordi de ikke ønsket å bruke p-piller.

La oss avlive noen seiglivede påstander om p-piller.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen din når du tar en abortpille

1. Du kan få kreft av å bruke p-piller

At p-piller gir kreft er den største myten av alle. I sum er p-pillen kreftbeskyttende fordi den etter noen år reduserer risikoen for eggstokkreft og halverer risikoen for livmorskreft, forklarer Iversen.

Videre forteller han at p-piller påvirker neppe brystkreft, men at man finner mer brystkreft hos de som bruker p-piller.

– Det henger sammen med at disse kvinnene blir bedre undersøkt. I sum tror man ikke at p-piller øker risikoen for brystkreft. P-piller beskytter helt klart mot to krefttyper, men den er ikke kreftfremkallende, sier Iversen.

LEGE: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk. Foto: Statens Legemiddelverk
LEGE: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk. Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Han understreker at p-pillen ser ut til å redusere risikoen for tykktarmskreft med cirka 20 prosent.

2. Du går opp i vekt av p-pillen

– Nei, du legger ikke på deg av p-piller. Det er i så fall pluss minus noen få hundre gram, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk:

– Dette har det blitt gjort store undersøkelser på og det er alltid denne bivirkningen jentene er mest bekymret for når det gjelder p-piller.

Madsen påpeker at det alltid vil være noen som reagerer annerledes enn andre, men at det stort sett skyldes tilfeldig sammenfall i tid av p-pillebruk og andre hendelser om man går opp eller ned i vekt.

– De fleste som starter på p-pillen er mellom 15 og 20 år, en alder hvor vekten er under endring for mange. Det er like mange som går opp som går ned i vekt, så p-pillen kan ikke beskyldes for det, forklarer Iversen.

LES OGSÅ: Kjøper graviditetstester på nett

3. Du får kviser av p-piller

– De fleste merker ingenting til dette problemet. Noen får mer kviser, men hos de aller fleste går det i motsatt retning - de får altså mindre kviser. P-pillen Diane gir effektiv behandling mot kviser, sier Madsen.

Ole-Erik Iversen er enig:

– Noen p-piller har vært målrettet for å redusere kviser og økt hårvekst, som Diane. Så konklusjonen er at man får mindre kviser av p-piller.

4. Du får dårlig sexlyst av p-piller

– Sexlyst henger sammen med hvordan hormonene fungerer rundt i kroppen. Noen som begynner med p-piller blir skuffet, mens andre føler seg tryggere når de vet at de ikke kan bli gravid og får dermed større sexlyst, forteller Madsen.

Ifølge Iversen er p-piller og dårlig sexlyst veldig individuelt:

– For de som frykter graviditet, er tryggheten for å ikke bli det bra for sexlysten. For andre påvirker det sexlyst negativt.

Når det gjelder grunner til nedsatt sexlyst, kan det like godt skyldes andre mulige årsaker, som for eksempel stress og andre bekymringer.

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

5. P-piller kan gjøre det vanskelig å bli gravid i ettertid

P-piller gir deg ikke nedsatt evne til å få barn senere, uansett hvor lenge du bruker det.

– Når man har sett på 100 kvinner som slutter med p-pille og 100 kvinner som ønsker å bli gravid, er det ingen forskjell, sier Iversen.

Han forteller at p-pillen gir en gunstig effekt, da kvinner som bruker det har lavere risiko for bekkeninfeksjon, som igjen kan føre til sterilitet. Det er flere fordeler med p-pillen:

– P-piller reduserer også risikoen for å få muskelknuter, som kan komplisere graviditeter som oppstår. For kvinner som venter lenge med å bli gravid, er det gunstig å beholde muligheten til å bli gravid ved å bruke p-piller, påpeker Iversen.

P-piller har også vist seg å være en god behandling mot endometriose. Tilstanden kan blusse opp ved p-pille-slutt og den finnes hos cirka 30 prosent av kvinnene som utredes for barnløshet, ifølge NHI.no

Etter at du har sluttet med p-piller vil det ta omtrent en måned til normal menstruasjon er tilbake, ifølge Sex og Samfunn.

UØNSKET GRAVIDITET: Det oppstår mange uønskede graviditeter ved p-pillepauser. Foto: Shutterstock
UØNSKET GRAVIDITET: Det oppstår mange uønskede graviditeter ved p-pillepauser. Foto: Shutterstock Vis mer

6. Du kan ikke bruke p-piller lenge - det er lurt å bytte merke

Det er en myte, ifølge Madsen og Iversen.

– Har du fått en p-pille du trives med, er det ikke nødvendig å bytte. Fra en jente får behov for prevensjon, bør hun bruke det frem til hun ønsker å bli gravid, sier Madsen.

Det er heller ingen øvre aldersgrense for p-pille bruk, med unntak av de kvinnene som røyker. Der er grensen for bruk av kombinasjonspiller og røyking satt til 35 år.

– Men det er større helsefare å røyke enn å bruke p-pille. Slutt å røyke, da kan du bruke p-piller så lenge du ønsker, råder Iversen.

Han påpeker at det er særlig gunstig for 40- og 50-åringer å bruke p-pille, da det hindrer blødningsforstyrrelser og reduserer risikoen for å få muskelknuter, som har en økende forekomst med alderen. P-piller reduserer også risikoen for å fjerne livmoren.

– P-piller er faktisk en god behandling for overgangsbesvær, sier Iversen.

LES OGSÅ: Alt om angrepille (nødprevensjon)

7. Du må ha p-pille-pauser

– Pauser er tull. Det oppstår mange uønskede graviditeter ved pause, advarer Iversen.

Det er fortsatt mange som tror at pauser er et must ved bruk av p-piller.

– Flere norske undersøkelser viser at kvinner har blitt gravid når de har glemt å ta p-pillen, sier Madsen.

– De som blir ufrivillig gravide blir det ofte fordi de har tatt en pause fra prenvensjon når de har avsluttet et forhold, og når de har sex med en ny partner har de enda ikke begynt på prevensjon igjen, har Mette Løkeland, nettredaktør for Norsk gynekologisk forening (NGF) og overlege på abortregisteret, tidligere uttalt til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

8. P-piller gir mindre mensblødninger og menssmerter

Det er ikke en myte.

EKSTRA BONUS MED P-PILLE: P-piller gir faktisk mindre mensblødninger/menssmerter Foto: Shutterstock
EKSTRA BONUS MED P-PILLE: P-piller gir faktisk mindre mensblødninger/menssmerter Foto: Shutterstock Vis mer

– Mange opplever at de får mindre menssmerter og blødninger. Noen kan også oppleve mer menstruasjon og mer smerte, men tendensen er mindre ubehag, sier Madsen.

– P-piller i gjennomsnitt halverer blødningsmengder, og ettersom blødningsmengden har en sammenheng med menssmerter, har det en gunstig effekt, forklarer Iversen.

9. P-piller gir økt fare for blodpropp

All prevensjon som er kombinasjonspiller gir økt risiko for blodpropp, mens minipille, p-stav, p-sprøyte og hormonspiral gir ikke økt risiko, ifølge Madsen.

– Risiko for blodpropp varierer betydelig mellom p-pillene. De fleste norske kvinner som begynner på p-piller, begynner på de p-pillene med lavest risiko. Noen personer har økt risiko for blodpropp, og det er derfor vi spør om de har hatt blodpropp i familien, eller selv, sier Madsen.

Dagens p-piller har endret seg ved at de inneholder lavere og lavere doser østrogen, som er knyttet til blodpropprisiko.

– De aller første p-pillene i Norge inneholdt 5 til 8 ganger så mye østrogen (150 mikrogram), mens dagens p-piller inneholder 20-30 mikrogram, forteller Iversen.

Han påpeker at graviditet kan øke risikoen for å få blodpopp 3-4 ganger mer, og at skader og operasjoner med sengeleie også kan utløse blodpropp.

Det er i løpet av det første halvåret man har begynt på p-piller at blodpropp vanligvis rammer. Smerter i leggen er det vanligste symptomet på blodpropp.

– Derfor er det dumt å starte og slutte med p-piller. Hvis man tåler den og har gjennomlevd oppstartsfasen på seks måneder, kan man trygt fortsette å bruke p-piller, påpeker Iversen.

Siden p-piller kan øke blodtrykket hos enkelte, bør blodtrykket kontrolleres.

– De som får økning bør ikke bruke kombinasjonspiller, råder Iversen.

LES OGSÅ: Uregelmessig mens

10. P-piller gir økt behåring

Feil. P-piller vil i de fleste tilfelle redusere hårveksten, ifølge Madsen. Iversen er enig:

– Noen p-piller er særlig målrettet for å redusere økt hårvekst og kviser.

Alle p-piller på det norske markedet inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Forskjellen på p-piller er mengden av østrogen og hvilket gestagen de inneholder.

Den viktigste mekanismen er at p-pillene motvirker kroppens egne hormoner, særlig testosteronet som også kvinner har. De ulike gestagenene kan gjøre det i ulik grad, derfor er det litt forskjellig.

– Gestagen kan ha litt ulik effekt på kroppens egne østrogener og gestagenet i p-pillen Diane har sterkest antitestosteron-effekt. Det er forklaringen på at de fleste vil oppleve mindre acne, fet hud og hårvekst ved enkelte p-piller, sier Iversen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer