Fruktbarheten synker drastisk fra 40-årsalderen.
– Men når er det egentlig trygt for godt voksne kvinner å slutte med prevensjon?
– Fruktbarheten er ikke null før man faktisk er kommet i menopause og den defineres som at man har hatt opphør av menstruasjon i ett år. Det er ingen anbefalt blodprøve som sier at man absolutt ikke kan bli gravid, sier overlege Jone Trovik, som er leder for Norsk Gynekologisk Forening (NGF).
Kvinner som ikke ønsker å bli gravide anbefales derfor å bruke prevensjon frem til de er i menopause.
– Er du blitt sterilisert, har du permanent prevensjon, påpeker Trovik.

Overgangsalderen - hva skjer i kroppen?
Ultralyd kan avsløre fruktbarhet
Før du velger å droppe prevensjon, kan det være lurt å bestille time hos en fastlege eller gynekolog.
– Det jeg pleier å gjøre er å undersøke eggstokkene nøye ved hjelp av ultralyd for å se om det er tegn til aktivitet. Dersom jeg ikke blir overbevist under ultralydundersøkelsen, bestiller jeg blodprøver i tillegg for å vurdere om det er nødvendig med prevensjon, uttalte nylig Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, til en leser på 53 år som vurderer å droppe prevensjon.
Hun har stor forståelse for at kvinnen ønsker å være på den sikre siden.
– Alternativ nummer to kan være å spørre fastlegen om å ta en blodprøve for å kartlegge din hormonsituasjon. Det holder ofte med følgende prøver: FSH, LH og Østradiol. Et tredje alternativ kan jo også være å sette inn en spiral som du bare beholder ett år eller to, til du garantert er ferdig med overgangsalderen. Dette kan gjøres enten hos fastlege eller hos gynekolog, råder Romundstad.
LES OGSÅ: Forløpet til spontanabort

Flere fordeler ved å bruke prevensjonsmiddel
I noen tilfeller kan det faktisk være en fordel å bruke p-piller til du kommer i overgangsalderen.
– P-piller (kombinasjonsp-piller) kan kontinueres frem til menopause, gitt at man ikke røyker og ikke har noen kjent familierisiko med hensyn til blodpropp. P-piller har høyt nok østrogeninnhold til å motvirke plager i overgangsalderen, som hetetokter og hjertebank, opplyser Trovik ved NGF.
Ved økt blodpropprisiko, for eksempel blant røykere og overvektige, anbefales gestagen p-pille (minipille) eller spiral.
– Hormonspiral er spesielt velegnet dersom man har kraftige menstruasjoner, påpeker hun.
LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex
Spiral har god nok effekt
En spiral som er innsatt etter 40-årsalder har god nok effekt også utover fem år, som er godkjent brukstid fra produsent, til at den ikke trengs å skiftes/fjernes før etter menopause, ifølge overlegen.
– Da «balanseres» spiralens gradvis reduserte effekt mot hennes reduserte fruktbarhet og det gir god nok prevensjonseffekt, sier Trovik.
Dersom kvinnen får besværlige blødningsforstyrrelser av spiral, bør hun ikke bruke det.
LES OGSÅ: Disse p-pillene blir anbefalt
Be om vurdering hos gynekolog
Avhengig av kvinnens alder og menopause, kan det i noen tilfeller være helt greit å droppe prevensjon for godt.
Det er likevel vanskelig å kunne gi et klart ja- eller nei-svar uten en individuell undersøkelse.
– Dersom det kjennes best å være 101 prosent sikker, anbefaler jeg enten fastlege eller gynekolog. Vi er ofte litt forsiktige med å garantere noe, selv om vi snakker promille og ikke prosenter, sier gynekolog Romundstad.
LES OGSÅ: Vurderer du å bli sterilisert?